Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на

...
Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на
Коментари Харесай

Спешно! Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на среща за зърното между Турция, Русия, Украйна и ООН

Истанбул ще бъде хазаин идната седмица на четиристранна среща, на която ще бъде потърсено решение на казуса с блокираното зърно в Украйна, съобщи турската частна телевизия НТВ, базирайки се на източници на турското президентство.

Очаква се на срещата да участват представители на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации, споделиха източниците.

Преди това делегация на турското министерство на защитата ще посети тази седмица Русия по отношение на постигането на решение на казуса със зърното, са показали още представители на президентството, представени от СиЕнЕн-Тюрк. На тази среща ще бъдат разисквани техническите стъпки, които може да бъдат направени за реализирането на износа.

ТАСС удостовери за проектите за диалози тази седмица с турска военна делегация, като се базира на представителя на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителят посочи, че договарянията ще се водят по линия на министерствата на защитата и президентът Владимир Путин няма да взе участие в тях.

Според сътрудник на СиЕнЕн-Тюрк измежду участниците на срещата в Истанбул идната седмица се чака да бъдат генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец откакто бъде обезпечена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат комерсиалните кораби на пристанищата в Одеса.

През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към международните пазари се чака да преминат 35-40 милиона тона зърно, отбелязва още турската телевизия.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената рецесия, подбудена от войната в Украйна. Усилията са ориентирани към основаване на механизъм за обезпечаване на безвреден транспорт до международните пазари на зърно от украинските ресурси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира от през вчерашния ден до през днешния ден три диалога по казуса. Вчера той беседва по телефона с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, а през днешния ден организира диалози с министър председателите на Англия и на Естония Борис Джонсън и Кая Калас, припомня ТРТ Хабер.

Турция взе участие в старания за основаване на механизъм под егидата на Организация на обединените нации за безвредно превозване на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за образуването на кулоар за експорт на зърно от Украйна е била направена вследствие на договаряния, извършени от Турция с Русия, Украйна и виновни представители на Организация на обединените нации. Според проекта Турция ще има за задача да улесни и отбрани превозването на зърното в Черно море, споделиха турски публични представители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР