Истанбул. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев по време

...
Истанбул. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев по време
Коментари Харесай

„Телма“: Зоран Заев се срещна с Ердоган

Истанбул. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев по време на еднодневното си работно посещаване в Република Турция се срещна с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган., осведоми скопският ефирен канал “Телма “ .

На работна вечеря в Истанбул, на която участваха здравният министър Венко Филипче, министър председателят Заев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са били разисквани другарските връзки сред двете страни, изпълнени с „ динамично съдействие в няколко области “.

По време на срещата министър председателят Заев е подчертал извънредно положителното икономическо съдействие сред двете страни и подчертания интерес на турските компании да влагат в Северна Македония и да задълбочат бизнеса и комерсиалните връзки.

Икономическото и комерсиално съдействие са жизненоважни, сподели министър председателят Заев по време на работна вечеря, добавяйки, че се чака по-интензивен развой в това отношение с правенето на ново съглашение за свободна търговия, целящо да отвори повече порти за турските вложители.

Премиерът Заев и президентът Ердоган са се съгласили, че Северна Македония и Турция, като съдружници в НАТО, споделят едни и същи полезности във връзка с мира и стабилността в района, посредством добросъседски връзки и районно съдействие, както и в битката с тероризма, в сходство с вътрешното законодателство на двете страни и с интернационалното право.

Приветствайки гостите, президентът Ердоган сподели, че в сърцата на жителите на Турция Северна Македония има особено място като страни, с които имат отлични връзки и дълбоки исторически връзки.

Ердоган акцентира, че макар пандемията, двете страни са имали отлична търговия през 2020 година и че той ще продължи да стимулира турските компании да влагат още повече в Северна Македония.

На срещата в Истанбул е било очебийно, че Турция ще продължи да оказва помощ на Северна Македония в битката против пандемията, с готовност да задълбочи съдействието в региона на опазването на здравето.

Премиерът Заев е изразил вяра, че президентът Ердоган скоро ще посети Северна Македония, като продължение на взаимните визити на най-високо политическо равнище и като забележим принос за напредъка на връзките.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР