Испанският моден гигант Inditex отчете забавяне на ръста на продажбите

...
Испанският моден гигант Inditex отчете забавяне на ръста на продажбите
Коментари Харесай

Собственикът на Zara отчита забавяне на ръста на продажбите

Испанският фешън колос Inditex регистрира закъснение на растежа на продажбите през третото тримесечие на годината. Разпространените от компанията данни демонстрират, че продажбите са се нараснали с 6.6% до 8.8 милиарда евро през трите месеца до края на октомври. По този метод прогнозите на анализатори за нарастване в диапазона на 8 до 9% не се сбъднаха, въпреки и с дребна разлика. Това е и първият случай от над две години насам, в който компанията регистрира растеж на продажбите под 10% за тримесечието.

Според специалисти забавянето на растежа значително се дължи на по-топлото от предстоящото време в Европа, което е предиздвикало огромна част от потребителите да отсрочат покупките си за зимния сезон. Очакванията им обаче са забавянето да не окаже продължително въздействие, като това мнение е подкрепено и от редица индикатори за миналия интервал.

Компанията, която продава известните в България марки Zara, Pull & Bear и Massimo Dutti, регистрира мощна търговия през празничния сезон. За шестте седмици до 11 декември, в които се включва и обичайно мощния интервал към черния петък, нарастването на продажбите възлиза на 14% на годишна база.

Освен това стилният колос регистрира чиста облага от 4.1 милиарда евро за деветмесечния интервал до края на октомври, което е с 32.5% повече от година по-рано. Тримесечната облага преди данъчно облагане се увеличи със 17% до малко под 2 милиарда евро, макар че и по този индикатор пазарните упования не бяха осъществени. Продажбите в магазините и онлайн са нарастнали с 11% - по-бавно от растежа от 19%, който беше осъществен година по-рано.
Реклама
Компанията неотдавна взе решение да понижи броя на магазините си и да влага в по-големи и по-атрактивни такива. Освен това се поставят старания за възстановяване на логистиката, което би трябвало да разреши по-бързо снабдяване на онлайн поръчки спрямо съперниците.

Благодарение на тези промени Inditex в този момент вижда своя марж на облага за 2023 година да нарасне със 75 базисни пункта, като преди този момент беше ориентиран към постоянен брутен марж. " Те са на доста положително място и не престават да печелят мощен пазарен дял ", сподели пред Reuters Алистър Витет, портфолио управител в Comgest в Париж, който държи акции на Inditex. Увеличението на брутния марж връща рентабилността на равнища, невиждани от 2015 година, сподели Витет, добавяйки, че Inditex съумява да продаде повече облекла на цялостна цена.
Свързани публикации Китайската фешън компания Shein е напът да задмине Zara и H&M по доходи 22 ноември 2023, 09:17 Inditex регистрира рекордни продажби 16 декември 2021, 10:55
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР