Испанската полиция е разбила организирана престъпна група, участвала в необичайна

...
Испанската полиция е разбила организирана престъпна група, участвала в необичайна
Коментари Харесай

Испанската полиция арестува 15 души заради трафик на хора

Испанската полиция е разрушила проведена незаконна група, взела участие в необикновена интервенция за контрабанда на хора, при която мигранти от Сирия са прехвърляни в Испания през Судан, заяви „ Гардиън “.

В хода на едногодишното следствие, координирано от Европол и включващо десетки полицейски чиновници от Франция, Норвегия и Германия, е разкрита мрежа от хипотетични кафези за контрабанда на хора в Северна Африка и Северна Европа, както и основен мозъчен център на бандата в Южна Испания.

Бандата, ръководена от обвинен сириец, е работила от 2017 година и за нея се твърди, че е взела участие и в контрабанда на огнестрелни оръжия и опиати. Националната полиция на Испания заяви, че са задържани 15 души - 14 в югоизточната провинция Алмерия и един в Малага - от които 13 са арестувани под стража.

Сирийските бежанци, които се пробват да стигнат до Европа, нормално минават през Турция и Гърция, само че маршрутът, който хипотетичната тайфа е предложила против 20 000 евро (17 000 паунда) на човек, е обиколен и е дълъг хиляди километри. Само пътуването от Сирия до Хартум, Судан, е към 3000 км.

Полицията заяви, че обвинените са организирали напредването на 200 души по този маршрут, като незаконни кафези, основани в Белгия, Германия и Испания, са координирали пресичането на морето и по-нататъшното превозване до Северна Европа.

" Добре открита в няколко страни от Европейски Съюз и Близкия изток, незаконната мрежа е употребила извънредно дълъг и безценен маршрут за нелегално превеждане на незаконни мигранти от Сирия в ЕС; започвайки от Сирия, незаконните мигранти са били отвеждани през Судан или ОАЕ към Либия. От Либия те са били отвеждани в Алжир, преди да се насочат към Европа през Средиземно море ", обявиха от Европол.

Според полицията, испанският клон на интервенцията се е специализирал в доставянето на хора в Испания от Алжир с бързи лодки, обезпечаването на настаняването им в Испания и по-късно организирането на последващото им прекачване в други страни.

Бандата взимала от 7000 до 20 000 евро, а по-скъпият " VIP маршрут " включвал специфични екстри като трансфер от мястото на идване на испанския бряг, където ги качвали " в коли от висок клас и при строги ограничения за сигурност ", както и настаняване в Испания.

Разследващите разкрили също по този начин извънредно усъвършенствани средства за сигурност и контраразузнаване. Престъпната мрежа е прилагала строги ограничения за сигурност с физическо и видеонаблюдение на няколко секрети пункта по крайбрежието, където се е очаквало да бъдат докарани мигрантите.

" На плажовете, където са слизали мигрантите, са били ситуирани екипи, които да наблюдават за полицейско наличие, изпращани са патрули и са употребявани транспортни средства с мощни мотори, с цел да се прибират мигрантите ", обявиха от Националната полиция. " Бандата е криела лодките си във ферми и в промишлени предприятия, оборудвани с видеонаблюдение. "

Полицията е претърсила общо 13 парцела в Алмерия и Малага и е иззела 522 710 евро, револвер, две високоскоростни лодки, два извънбордови мотора, седем автомобила, 200 г хашиш, 42 мобилни телефона, два сателитни телефона, два компютъра, таблет и голям брой документи.

Нелегалната миграция от Северна Африка сега е една от най-спорните тематики в Европейски Съюз, като към този момент има подписан пакт с Мароко и се договаря нов с Тунис за " връщане " на стопански мигранти, които не дават отговор на изискванията за приемане на леговище.

Полицията откри " необятно публикувана инфраструктура ", ръководена от бандата в Ливан, Судан, Либия и Алжир - нито една от страните не вземат участие в тактиката на Европейски Съюз за прекъсване на противозаконната миграция и смъртните случаи в Средиземно море. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР