Испания разследва възможна руска намеса в каталунските събития през 2017

...
Испания разследва възможна руска намеса в каталунските събития през 2017
Коментари Харесай

Русия се е намесила в конфликта в Каталуния?

Испания проверява допустима съветска интервенция в каталунските събития през 2017 година, когато локалната власт нелегално прогласи независимостта на Каталуния. Наяве излизат секрети диалози и телефонни известия, споделя Deutsche Welle.
По данни на испанските следствени органи, представители на Русия са поддържали контакт с каталунски политици-сепаратисти в навечерието на противозаконното прокламиране на независимостта на провинция Каталуния през октомври 2017 година. Информациите за това се появиха в сряда, 13 ноември, в испанския вестник " Ел Периодико ", който по принцип е добре осведомен. Журналистите се базират на източници от главния следствен арбитър в Барселона - Хоакин Агире, националната полиция и жандармерията.
Тъкмо те изследват хипотетичната " съветска диря " в каталунските събития отпреди две години. В обявата се приказва за руснак, чието фамилно име не е упоменато и който е наименуван " емисар на Путин ". С него наподобява е водил договаряния известният каталунски политик Виктор Тараделяс, който сега е подследствен. " Ел Периодико " твърди още, че с " емисаря " се е срещал и тогавашният началник на Каталуния Карлес Пучдемон, който се укрива от испанското правораздаване отвън рамките на страната.
Телефонните известия на Пучдемон
Следствието твърди, че на 25 октомври 2017 година - т.е. единствено 2 дни преди провъзгласяването на независимостта, Пучдемон е получил по WhatsApp известие от договарящия, който поддържал контакти с руснаците. " Ние беседваме с тези хора. Те упорстват и Китай да си каже думата. А ти (има се поради Пучдемон - б.р.), преди да предприемеш каквото и да било, би трябвало да го обсъдиш по видеовръзка с ПУ ", се споделя в известието. Следствието счита, че в тази ситуация става дума за Владимир Путин.
Впрочем, в посланието на Тараделяс до Пучдемон от 26 октомври незнаен руснак към този момент напряко бива именуван " емисар на Путин ". А Пучдемон му дефинира среща в формалната си резиденция Канонжес, ситуирана директно до двореца на районното държавно управление - Палау-де-ла-Женералитат.
За наличието на диалозите сред тях не се оповестява нищо. Испанските управляващи отвърнаха с отвод на молбата на Deutsche Welle да се дават някакви спомагателни сведения, базирайки се на следствената загадка.
Според професора по политология от Мадридския университет Фернандо Гутиерес, с който DW беседва, каталунските сепаратисти са желали да получат от Москва само " политическа поддръжка за своите проекти ". Аналогична поддръжка те са търсили от Китай, въпреки че от Пекин е бил желан и заем за 11 милиарда евро - за Централната банка на бъдещата самостоятелна Каталуния.
Политологът прибавя, че сепаратистите по този начин и не са могли да употребяват външна поддръжка, тъй като реакцията на централното испанско държавно управление беше прекомерно бърза. Независимостта на Каталуния беше неотложно оповестена за недействителна, районът бе лишен от автономност, държавното управление и Народното събрание бяха разпуснати, а основните вдъхновители на оповестената самостоятелност попаднаха зад решетките, въпреки на някои от тях да се удаде бягството зад граница.
" Скъпи Владимир Волфович... "
Телефонът със упоменатите послания е бил конфискуван от полицията при обиск в пространства на публичната организация на сепаратистите " Катмон ", чийто началник е бил Тараделяс. Там е била открита ръкописна чернова от още един документ – покана за гала по провъзгласяването на независимостта на Каталуния.
В нея се споделя: " Скъпи Владимир Волфович! Известна ни е Вашата твърда позиция в отбрана на демократичните права, по тази причина Ви каним на съвещание на Народното събрание, на което ще бъде провъзгласена самостоятелна Каталунска република ".
По данни на " Ел Периодико ", следствието не изключва опцията таман водачът на Либералнодемократичната партия на Русия Владимир Жириновски да е бил медиаторът сред каталунските сепаратисти и президента на Русия.
Известно е, че договарянията на Тараделяс с руснаците са се водили дълготрайно време. През септември 2017 година той е обитавал в Москва. Вестникът твърди също по този начин, че въпросната " съветска диря " е била открита инцидентно – в хода на следствията на корупционни схеми в държавното управление на Каталуния, в които е бил забъркан и Тараделяс.
По мотив обнародваната информация проф. Гутиерес подсети, че " вмешателството на руснаци в каталунските събития се проверява не за първи път ". През 2017 година този въпрос дори бе издигнат и в испанския парламент.
Тогава беше изяснено, че уеб страниците на сепаратистите са били поддържани от територията на Русия. Поради този факт испанската полиция тогава не можа да ги закрие, въпреки че разполагаше със правосъдно решение, осъждащо въпросната агитация на екстремизъм.
Тогава, по думите на специалиста, било намерено, че популяризацията на сепаратизма в обществените мрежи е била поета от съветски ботове. Поместените в обществените мрежи апели за поддържане на каталунската самостоятелност били споделени десетки хиляди пъти и получили безчет лайкове – все дело на роботи.
Разследващите испански органи обърнали внимание и на това, че рускоезичните средства за всеобща информация, в това число телевизионният канал RT на испански език, а и организация " Спутник " уведомили по тематиката прекомерно преднамерено.
Какво да чакаме от новото следствие?
По това време Москва изрично отричала да е забъркана по какъвто и да е метод в каталунските събития. А тенденциозните публикации? Журналистите изтъкнали, че става дума за персонално мнение.
Испанските управляващи в последна сметка били принудени да признаят, че няма доказателства за вмешателство на съветската страна във вътрешните работи на Испания. Сега обаче обстановката е малко по-различна, допуска проф. Гутиерес. В новото следствие очевидно попадат съответни обстоятелства и имена, споделя той. " Предполага се, че те засягат висшите ешелони на властта ", прибавя специалистът.
" Работата може да се окаже много сериозна, заради това към този момент не бих желал да върша някакви догадки или да приказвам за вероятни последици ", декларира професорът. По неговите думи, би трябвало да се изчака края на следствието, както и повече детайлности за изявленията и формалните реакции на испанските управляващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР