Испания определено е държавата, която може да се похвали с

...
Испания определено е държавата, която може да се похвали с
Коментари Харесай

Най-доброто от испанската винена листа

Испания несъмнено е страната, която може да се похвали с най-голяма повърхност лозя, освен това освен в Европа, а в международен мащаб. Въпреки този факт тя е едвам на трето място по произвеждане на вино след Франция и Италия с рекорден експорт.

Причината е в ниските добиви, поради горещия и изсъхнал климат, присъщ за Пиренейския полуостров. Може би тъкмо това е и повода виновността, създадени в слънчевата страна, да са толкоз високо ценени и търсени. Ето и кое е най-хубавото, което Испания може да предложи на феновете на алкохолната напитка.

1. Риоха

Легендарната Риоха се дели на Риоха Алта, Риоха Баха и Риоха Алавеса. Червените сортове, разрешени в апелацията, са локалните темпранийо (Tempranillo), което е и една от перлите на испанската винена листа, гарнача или гренаш (Garnacha), грасиано (Graciano) и масуело (Mazuelo). Традиционните виновност на Риоха бяха с един характерен леко окислен темперамент. Но през днешния ден в региона се вършат качествени виновност в по-модерен жанр, със непокътнат темперамент на плода и сериозен капацитет на отлежаване.

 Вино

2. Темпранийо

Може да се каже, че това е един от най-основните сортове червени виновност, на които може да се насладите в Испания. Професионалистите дефинират сорта като нещо приблизително сред Пино Ноар и Каберне Совиньон. Младите виновност Темпранийо имат компактен цвят и меки плодови нюанси, в които се усещат ягоди, боровинки и касис.

3. Приорат

Можем да назовем дребната планинска зона Приорат в Каталуня новото знамение на Испания. Допреди 10 години никой отвън страната не беше чувал за Приорат. Но група млади винари правят прелома, като засаждат отначало лозя, главно с гарнача (Garnacha) и кариньена (Cariñena), само че също и с каберне, мерло и сира, тъй като схващат, че Приорат има необикновен капацитет за висококачествени виновност. Желателно е преди консумация тези виновност да отлежават най-малко 5-6 години.

4. Албариньо

Албариньо в действителност е извънредно благоуханен бял вид грозде, който се добива в огромни количества в Испания. От плодовете на албариньо се добиват висококачествени бели виновност. Алкохолните питиета, родени от този вид, се разпознават елементарно. Те са с жълтеникав цвят, извънредно ароматни и висока киселинност. Разбира се, в чаша хубаво Албариньо могат да се доловят и значително плодови аромати като праскови и кайсии.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР