Испания и Португалия се споразумяха днес с ЕК за намаляване

...
Испания и Португалия се споразумяха днес с ЕК за намаляване
Коментари Харесай

Испания и Португалия се споразумяха с Брюксел за иберийско изключение за цената на електроенергията

Испания и Португалия се споразумяха през днешния ден с Европейска комисия за понижаване на цените на електрическата енергия на Иберийския полуостров по силата на дерогаторен режим, който им разрешава да разграничат цените за тока от цените на газа, съобщи Франс прес.

Постигнахме политическо съглашение с Европейска комисия, разгласи испанската министърка на екологичния преход Тереса Рибера на взаимна конференция в Брюксел с португалския си сътрудник Жозе Дуарте Кордейро.

Това съглашение, което би трябвало да влезе в действие през идните дни, ще разреши да се защитят в допълнение испанските и португалските консуматори, които са по-силно изложени на измененията на пазара на едро, добави тя.

Европейски Съюз позволи в края на март на Испания и Португалия да подхващат " изключителни ограничения ", с цел да понижат цената на газа, който се употребява за произвеждане на електрическа сила, и да намалят цените на електрическата енергия за семействата.



Тази дерогаторна мярка бе утвърдена предвид на особената обстановка в двете страни, които имат енергиен микс, формиран в по-голямата си част от възобновими сили, и разчитат в прекомерно дребна степен на свързаността с европейския пазар, съгласно председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Споразумението, утвърдено през днешния ден от Брюксел след месец на полемики, ще разреши да се разграничи образуването на цената на електричеството от тази на газа и ще може да се ползва за интервал от 12 месеца, акцентира Жозе Дуарте Кордейро.

То ще ограничи в началото до 40 евро за мегаватчас цената на газа, който се употребява за производството на електричество със междинна цел от 50 евро за идните 12 месеца. Ако цените на газа останат прекомерно високи, изгодите ще са обилни, съобщи министърът.

В момента цените на природния газ на пазара на едро са към 90 евро за мегаватчас.

Цената на електрическата енергия в Испания и Португалия е повишена доста през последните месеци поради разпоредбите на европейския пазар за електрическа сила, които задължават производителите да продават силата си на цената, получавана при най-скъпата технологии. Това понастоящем значи тази на газовите централи.

Мадрид и Лисабон се бориха против срещу тази система, която дефинират като несъответствуваща за енергийната действителност на Иберийския полуостров. Повечето европейски страни обаче бяха враждебно настроени против промяна, която ще се отрази върху конкуренцията на вътрешния пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР