Искате да станете командир в руските десантни или танкови войски?

...
Искате да станете командир в руските десантни или танкови войски?
Коментари Харесай

The National Interest: Русия ще създаде генетично правилни войници?

Искате да станете пълководец в съветските десантни или танкови войски? Тогава би трябвало да се убедите, че притежавате верните гени. В съветската войска бойците ще се разпределят в другите типове войски въз основа на техните " генетични паспорти. "
" Проектът е научно фундаментален. Неговата същина е да се открият такива генетични предразположености у военнослужещите, които да им разрешат да се ориентират вярно към военните специалности, т.е. пълноценно да употребяват тези прерогативи, които дава генетичната предразположеност ", споделя началникът на Руската академия на науките Александър Сергеев за ТАСС.
Постиженията в региона на медицинските технологии трансфораха генетичното проучване в общоприета здравна процедура. То разрешава да се обясни риска от развиването на генетични и други болести. Бременните могат да преминат генетично проучване, с цел да се обясни дали плодът има генетични аномалии.
Но президентът Владимир Путин се отнася с огромен възторг към достиженията в региона на генетиката.
През март той подписа декрет, който планува " реализирането на генетична паспортизация на популацията с отчитането на правовите основи на отбраната на персоналните данни за персоналния геном на индивида и образуването на генетичен профил на популацията. " Според формалната версия това се прави за отбрана на популацията на Русия от химични и биологични офанзиви, а по този начин също и за отбрана на генетичното наследства на Русия от западни шпиони и диверсанти.
Указът обаче провокира опасения, че Русия последователно се движи към основаването на евгеническа стратегия, както в нацистките времена, в рамките, на която ще се избират избрани групи, да вземем за пример руснаци със славянски генезис.
Във всеки случай съветската войска има желание да употребява достиженията на генетиката, с цел да проучва най-непредсказуемото от човешките качества - реакцията му в бой- " Проектът се заключава освен в оценката на физиологичното положение на индивида, само че и в работата по прогнозирането на държанието на хората при възникването на рискови, стресови обстановки, които директно са свързани с военната специалност ", изясни още Сергеев. Способността да се пренебрегват стресовите обстановки, устойчивостта, работоспособността и способността в изискванията на стрес да се правят ментални и физически интервенции - всичко това в вероятност може да попадне в генетичния паспорт на военнослужещия.
Планирано е генетично профилиране да преминат освен военнослужещи. През декември 2018 година различен академик разгласи, че генетично проучване ще минават и космонавтите.
Трябва да се означи, че тестване под един или различен тип се ползва в армиите на доста страни. Например, тест по професионална подготовка за постъпващи на военна работа в армията на Съединени американски щати се прави, с цел да се дефинира дали даден човек е подобаващ и може ли да заема избрани длъжности. В американската войска употребяват ДНК данни на бойците в процеса на опознаване на починали в пердах. Здравният отдел към министерство на защитата на Съединени американски щати заяви за National Interest, че американската войска не ползва генетични проби за разпределянето на хората по типове войски.
Това не е учудващо, защото сходен тип тестиране ще провокира опасения за отбраната на персоналните данни и расовото профилиране. Това е въпрос за отбраната на гражданските права, който надали ще стане причина за публично неодобрение в властническо общество, като в Русия.
Главният въпрос е в това дали фактически армията е способна да реши какъв би трябвало да стане човек - водач, пехотинец или готвач - въз основа на неговия генетичен профил.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР