Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а

...
Исканията за увеличение на цените на парното са реалистични, а
Коментари Харесай

Боян Рашев: Цената на тока у нас е висока, защото изнасяме

Исканията за нарастване на цените на парното са реалистични, а не трик. Те дават отговор на протичащото се с газа и въглеродните квоти. Тези два съставния елемент вършат над 80% от разноските на една топлофикация. Това разяснява в студиото на „ Здравей, България” специалистът по ръководство на силата и ресурсите Боян Рашев.

„ КЕВР направи вероятния най-малко сега - 40%. Това значи обаче, че топлофикациите ще не престават да губят и да нямат пари за поправки. Но страната прави всичко допустимо да отбрани крайния консуматор и себе си”, сподели още той.

По думите му дълги години България е била една от дребното страни с ясна Данък добавена стойност политика. „ Откакто настъпи коронакризата - започнахме да вършим изключения. Сега тези изключения се трансферираха върху всичко, обвързвано с силата. Ние няма да се върнем към нормалността повече”, безапелационен е Рашев.

Експертът разяснява, че цената на тока у нас се субсидира извънредно мощно. „ Много малко неща могат да се създадат в къс период. Това, което може да отбрани крайния консуматор в България, е да сложим таван върху износа на ток. Цената в България е висока не поради вътрешния пазар, а тъй като ние изнасяме голямо количество ток, а цената в Европа е доста висока”, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР