Исканията за решение на Кипърския въпрос с две държави на

...
Исканията за решение на Кипърския въпрос с две държави на
Коментари Харесай

Никос Анастасиадис: Неприемливо е решение на Кипърския въпрос с две държави на острова!

Исканията за решение на Кипърския въпрос с две страни на острова са неприемливи, съобщи президентът на страната Никос Анастасиадис. Днес той и водачът на кипърските турци Ерсин Татар отпътуват за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, потвърдиха от интернационалната организация в петък вечерта.

Кипър удостоверява твърдия си ангажимент за споразумяване на Кипърския въпрос въз основа на интернационалното право, акцентира президентът Никос Анастасиадис в изказването си по време на Евро-средиземноморската среща на върха /ΕUMED 9/, извършена в петък в Атина.

Той се разгласи против настояванията за смяна в основата на решението за федерално обединяване посредством настояването на Анкара и управлението на кипърските турци за основаване на две страни.

В признатата декларация водачите на средиземноморските страни приканиха Турция да се въздържа от провокации против Кипър и да анулира противозаконните си дейности в оградения град Вароша.

Кипърският въпрос е в центъра на идните контакти на президента Никос Анастасиадис и водача на кипърските турци Ерсин Татар по време и в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, за където те отпътуват през днешния ден.

В опит да се намерят способи за обновяване на договарянията, прекъснати преди повече от 4 години, Анастасиадис и Татар ще имат неофициална тристранна среща с генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в края на месеца.

Това ще е първата среща на това равнище след неуспеха на неофициалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР