Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония

...
Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония
Коментари Харесай

Пендаровски втвърди тона, РС Македония с условие към БГ

„ Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на идващото съвещание на Европейския съвет, само че ще създадем всичко допустимо да предприемем решителни стъпки. В Скопие не сме видели френското предложение за решение на разногласието ни с България. Ние беседваме с нашите български сътрудници в границите на разговора, който продължава от месеци ”, каза на конференция с гостуващия в Република Северна Македония ръководител на Европейски Съюз Шарл Мишел президентът на страната Стево Пендаровски, който отхвърли да разяснява протичащото се в София.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, само че механически не е допустимо да се осъществя за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България.

„ Много е несериозно, в случай че влезем в такова начинание, каквото е това за смяна в Конституцията, което има три етапи и продължава най-малко три месеца,  в които ние би трябвало да убедим нашите жители за какво го вършим и че това няма да бъде във щета на никой от тях, да излязат някакви нови претенции от настоящето или бъдещото българско държавно управление “, сподели Пендаровски, предава Българска телеграфна агенция. Той съобщи, че търси мощни политически гаранции освен от страна на България, само че и от страна на Европейски Съюз, че това ще бъде последното искане от страна на България. 

Пендаровски оцени визитата на Шарл Мишел в „ бурния за Европа и света интервал ” и единствено няколко дни преди срещата на върха на Европейски Съюз през юни като доказателство за нуждата от съгласуваност на стъпките сред Балканите и Европейски Съюз поради нуждата от решителни и кардинални решения.

" Република Северна Македония и Албания би трябвало да стартират договаряния с Европейски Съюз допустимо най-скоро, което е значимо освен за двете страни, само че и за района като цяло, изключително в подтекста на новите геополитически събития. Това е главен приоритет и ние поддържаме всички старания за намиране на взаимно задоволително решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм зает с Франция и Европейски Съюз, с цел да оказа помощ за напредването на този развой напред и съм уверен, че доста скоро ще имаме позитивно развиване, което сигурно ще бъде доста значимо за вашата страна и за целия район “, сподели Шарл Мишел. 

Той разгласи, че идната седмица ще провежда среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР