Искам да върна идеята Македония за македонците“.Македонската патриотична организация (МПО)

...
Искам да върна идеята Македония за македонците“.Македонската патриотична организация (МПО)
Коментари Харесай

Матю Стефанов: МПО е създадена от македонските българи, тя трябва да обединява всички македонци

Искам да върна концепцията „ Македония за македонците “.

Македонската патриотична организация (МПО) постоянно е утвърждавала това, че е основана от македонските българи, пристигнали в Северна Америка. Нейната цел е да сплотява всички македонци по линия на етноса.

Това съобщи особено за Агенция БГНЕС новоизбраният президент на МПО на 101-ят конгрес на организацията в Кълъмбъс, Охайо.

 Матю Стефанов

Матю Стефанов е наследник на някогашния член на Централния комитет на МПО, Ник Стефанов, и е измежду най-младите избирани до момента президенти на организацията.

Пред БГНЕС в Кълъмбъс Матю Стефанов даде извънредно изявление ден след избирането си за президент на 2 септември 2023 година Това е и първото изявление в над стогодишната история на организацията на неин президент за българска медия.

В него той описа за първите си срещи с МПО, приемствеността от неговия татко във връзка с задачите на организацията и бъдещата си визия за най-дълго съществуващата в света емигрантска организация на македонските българи.

„ Аз съм роден през 1988. Спомените ми за първата среща с организацията са от 1994-95 година Не си припомням доста от първата ми спогодба, само че си припомням танците и майка ми и татко ми, които ме учиха по какъв начин да танцувам. Един от спомените ми е обвързван с разбирането за продължението на моята просвета. Роден съм в Канада, само че осъзнавах какъв брой е значима връзката ми с културата, излъчена ми от моята баба и моите родители. И това, с което се срещнах на конвенцията, беше значимо за моето развиване “, описа той.

Неговият татко Ник Стефанов е надълбоко обвързван с организацията и споделя постоянно и обширно на своя наследник за концепциите ѝ. Той постоянно написа и разгласява неща, свързани с нея.

„ Не съм мислил, че един ден ще бъда в позицията да имам огромно значение и глас в МПО. Но постоянно съм желал да имам роля и да разпространявам концепцията, следвайки стъпките на татко ми “, показа новият президент на МПО.

Големият фокус, по думите на Матю Стефанов, в този момент и постоянно, е бил да се поддържа активността на МПО в името на нейното бъдеще.

„ На тазгодишния конгрес ние прокарахме ново разпореждане в интерес на това МПО да сплотява всички македонци по линия на етноса, което ще помогне на македонската общественост. Мисля, че това е значимо, тъй като ще зададе посока на линия за разпространение на концепцията всички македонци по етническа принадлежност да се причислят към нас и да почетат наследството си “, сподели Стефанов.

Следващият фокус, съгласно него, е в това МПО да притегли младежта.

„ В духа на това беше определен и новия Централен комитет, с трима нови членове доста по-млади от предходните членове на комитета “, осведоми президентът.

Той показа визията си за развиването на северноамериканската общественост от македонски българи и желанието си то да окаже въздействие и върху Македония в бъдеще.

„ Нашият фокус е на основата на основаното от северноамериканските македонски българи. Фокусът е да създадем опция повече северноамериканци да се развият тук и да създадем повече чаптъри (местни сдружения) по света. И мисля, че въздействието на Македония е било постоянно в основата на нашето ядро - желанието Македония да бъде за македонците, всички етнически македонци да бъдат обединени. Но постигането на това ще отнеме години. Надявам се развиването на североамериканците да окаже въздействие и върху Македония в бъдеще “, сподели Матю Стефанов.

 Матю Стефанов и Петър Колев

„ Ние постоянно сме се опитвали да утвърждаваме, основано на Устава, това че сме основани от македонските българи, пристигнали в Северна Америка. Това е основано на идеологията на основаването на организацията, прокарвана посредством “Македонска естрада ” в публикациите, оповестени в нея, в полемиките по време на конвенциите “. Това съобщи президентът на МПО във връзка с въпроса за първосъздателите на организацията, предизвиквал неведнъж разногласия и полемики.

По думите му организацията би трябвало да приобщава всички македонци.

„ Българите също са повече от добре пристигнали да се причислят като част от нас, да честват годишнините с нас, да участват на конгресите и да вземат участие във всички бъдещи събития “, сподели Стефанов.

Своята задача, втъкана в бъдещата му работа като президент на Македонската патриотична организация, Матю Стефанов дефинира с едно изречение: „ Моята задача ще бъде да не преставам да разпространявам организацията, приобщавайки всички македонци, да върна концепцията за Македония за македонците, да приемем всички, които се разпознават като македонци “.

В края на изявлението той отговори на поканата на БГНЕС за посещение в студиото на организацията с думите: „ С наслаждение бих го направил “.

„ Бих желал да посетя България, да схвана повече за културата ѝ “. Така завърши диалога новият президент на МПО Матю Стефанов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР