Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до световната титла през

...
Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до световната титла през
Коментари Харесай

На 85 години си отиде легендата на аржентинския и световен футбол Сесар Луис Меноти

Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до международната купа през 1978 година, е умрял на 85-годишна възраст, оповестиха от локалната футболна федерация.


Меноти, роден през 1938 година в Росарио, Аржентина, има 11 мача с националния тим на страната през 60-те години на предишния век и по-късно е треньор на 11 клуба - на някои от които повече от един път, и на два представителни отбора по време на треньорска кариера, която продължава 37 години. Най-запомнящото му се достижение е през 1978, когато извежда " Албиселесте " до международната купа. Година по-късно той прави първенец и тима до 20 година, а философията му за футбол е сантиментална във време, в което Аржентина е построила известност за безсрамен метод, който нееднократно прекосявал в принуждение.

На финала през 1978 домакините от Аржентина побеждават Нидерландия с 3:1 след продължения. Марио Кемпес отбелязва два от головете против " лалетата ", които са без легендата Йохан Кройф, който отхвърля да играе на шампионата. През 1979, с Диего Армандо Марадона в състава, който не е предпочетен за Световното година по-рано, аржентинците стават първенци на планетата и до 20 година, надигравайки Съветския съюз с 3:1. Меноти се разделя с националния тим след Мондиала през 1982 в Испания. Аржентина отпада от конкуренцията след проваляне от Бразилия във втория кръг - мач, в който Марадона е изпъден. Начело на Барселона на клубно равнище той печели две купи за два сезона, които са и последните в треньорската му кариера.

Като футболист Меноти играе като нападател, а кариерата му стартира в Росарио Сентрал. Впоследствие минава в Бока Хуниорс, където става първенец на страната, по-късно играе за Ню Йорк Дженералс, както и за Сантос, където е съотборник на бразилската икона Пеле. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР