Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей на среща със студенти

...
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей на среща със студенти
Коментари Харесай

Протестите в Иран продължават, но ще доведат ли до промяна?

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей на среща със студенти в Техеран, 19 октомври. Снимка: АП.
Следвайте " Гласове " в.

" Казали на излъганите деца, че в случай че останат на улицата една седмица, режимът ще падне. Мечтайте си! ", съобщи твърдолинейният духовникХатами в проповедта по време на петъчната молитва, съгласно държавни медии.
Протестите в Иран не престават към този момент пета седмица. Те са съпроводени с безредици – нападнати бяха освен банки и магазини, а и полицейски сектори. А в печално известния затвор “Евин ” имаше пожар – съгласно източници на " Ройтерс " той е избухнал, откакто пандизчии са протестирали против управляващите.
От всяко състояние е ясно, че рецесията не е завършила макар прогнозите, че митингите ще утихнат от единствено себе си, когато протестиращите се уморят. Това към момента е допустимо – само че към този момент придвижването им не демонстрира признаци на затихване.

Началото
Протестите избухнаха след гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини в Техеран, на 16 септември – три дни откакто беше арестувана от нравствената полиция. Протестиращите упрекват за гибелта ѝ органите на реда, които съгласно тях са я били. Властите отхвърлят изрично тези изказвания, само че това не възпира протестиращите.
На видеоклипове, оповестени в обществените медии, се виждаха хиляди протестиращи, които скандират “Смърт на диктатора! ” визирайки висшия водач на страната, аятолах Али Хаменей, и “Смърт на Басиджи ” (милицията Басиджи постоянно се употребява в Иран за смазване на протести).
Загиналите при митингите се мерят най-малкото с десетки, както от протестиращите, по този начин и членове на силите за сигурност (по данни на правозащитни организации – близо 250). Арестуваните се правят оценка на 12 450 съгласно неправителствена организация (ХРАНА), представена от английския в. “Гардиън ”.
Спорт
Иранската спортистка Елназ Рекаби се завърна тази седмица в Техеран, откакто ненадейно изчезна на Азиатското състезание по спортно катерене в Сеул, където се бе състезавала без хиджаб на главата – който по законите на Иран е наложителен за иранските дами, в това число за състезателките от националните тимове. Според оповестени в обществени медии фотоси няколко посрещачи на летището в Техеран са я приветствали за тези дейности.
След финала спортистката изчезна ненадейно, което провокира опасения за сигурността ѝ. Впоследствие тя изясни в " Инстаграм ", че простъпката ѝ е “неволна ”, и се извини за основаните неудобства. Мнозина наблюдаващи обаче считат, че извинението от нейно име в обществената мрежа е направено под насила. Според източник на Би Би Си тя е била предизвестена, че земи на фамилията ѝ ще бъдат иззети, в случай че не излезе с обществено опрощение. В момента спортистката се намира под домакински арест, само че управляващите настояват, че тя не излиза от вкъщи си, тъй като се нуждае от отмора.
Много ирански духовници са недоволни, че тя не е осъдена за дейностите си.
Духовна поддръжка – и за режима, и за протестиращите
В Техеран твърдолинейният свещеник Ахмад Хатами сподели, че правосъдната власт би трябвало да се заеме с бунтовниците, предали страната и налели вода в мелницата на врага, по подобен метод, че други да не си помислят да се бунтуват.  " Казали на излъганите деца, че в случай че останат на улицата една седмица, режимът ще падне. Мечтайте си! ", съобщи Хатами в проповедта по време на петъчната молитва, съгласно държавни медии.
" Народът има право да подлага на критика водачите на мюсюлманското общество, без значение дали рецензиите са основателни, или не ", съобщи от своя страна иранският аятолах Джавад Алави-Боруджерди, представен от иранската организация Шафакна. 68-годишният свещеник е внук на великия аятолах Хосеин Боруджерди, главната фигура на шиитското духовенство през ХХ век.  " Хората имат какво да кажат и не са съгласни с това, което вършиме ", добави аятолахът, обръщайки се към управляващите. " Някои хора са задържани и са в пандиза. Отнасяйте се към тях благосклонно ", добави той.
На 26 септември великият аятолах Хосейн Нури Хамедани, значим закостенял свещеник и покровител на висшия водач Али Хаменей, също прикани управляващите да " се вслушат в настояванията на хората ".
Възможно ли е да се стигне до външна интервенция?
Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз одобриха наказания против нравствената полиция и представители на властта в Иран поради репресиите против протестиращи след гибелта на Махса Амини.
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази солидарността на Вашингтон с протестиращите. В отговор иранския му сътрудник Ебрахим Раиси го упрекна, че подклажда " безпорядък, гнет и опустошения " в Иран.
Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида изрази дълбока угриженост от насилието по иранските улици и изключително използването на мощ против деца и младежи, като прикани управляващите да прекратят “ненужната и непропорционална приложимост на мощ ”.
Подобни дейности, както демонстрира практиката, рядко разколебават тоталитарни или религиозни режими като този в Иран.
Намиращият се в заточение принц Реза Пахлави обаче прикани интернационалната общественост да се намеси в поддръжка на протестиращите и да помогне за промяна на режима в Техеран, оповестява уеб сайтът “Иран интернешънъл ”. Той даде образец с натиска, оказан преди време на върху Южна Африка, като означи, че в случай че нямаше подобен напън, деятелят против апартейда Нелсън Мандела е щял да почине в пандиза.
Синът на починалия шах добави, че иранците, живеещи в Канада, могат да подхващат идващите стъпки и да приготвят почвата за формален разговор сред държавното управление на Канада и иранската съпротива.
Известна група иранци в заточение, деятели за правата на индивида и фамилии на политически пандизчии с двойно поданство подписаха отворено писмо, в което приканиха Запада да окаже на протестиращите иранци поддръжка, аналогична на получаваната от Украйна, написа в. “Гардиън ”, като отбелязва, че то е поразително частично тъй като зад него се сплотява огромна част от постоянно разграниченото иранско опозиционно придвижване.
Западът обаче не е прекъснал договарянията с иранския режим по отношение на нуклеарната договорка от 2015 година, нито е влошил дипломатическите връзки. Много европейски столици симпатизират на митингите, само че преценят, че репресиите ще победят, отбелязва английското издание.
Обобщение
Вчера синдикат на иранските учители прикани за национална стачка на преподавателите поради задържането и гибелта на учащи се. Стачките в в петролния, газовия и нефтохимическия бранш в Южен Иран се водят от повече от 10 дни, като има признаци, че производството на природен газ, осигуряващо 70 % от вътрешните енергийни потребности, може да е намаляло, по данни на уеб страницата “Иран интернешънъл ”.
Като цяло, митингите не демонстрират признаци на затихване. Големият въпрос е - могат ли да доведат до действителна смяна?
За момента управляващите и протестиращите са в несигурно равновесие, като протестиращите намират средства за отбягване на репресивните ограничения, постоянно ориентирани към откриването и идентифицирането им.
Независимо какво ще стане - даже и режимът да смаже митингите - надали обстановката ще бъде същата, както преди гибелта на Махса Амини, съобщи Махмуд Амири-Могадам, шеф на организацията “Iran Human Rights ” в подкаст по “Ал Джазира ”.

Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР