Иранският депутат Мохамед Реза Себагян Бафки заяви, че ако заплахите

...
Иранският депутат Мохамед Реза Себагян Бафки заяви, че ако заплахите
Коментари Харесай

Аятолахът на Иран може да отмени фетвата за забрана на ядреното оръжие

Иранският народен представител Мохамед Реза Себагян Бафки съобщи, че в случай че заканите на враговете продължат, те могат да изискат от иранския висш лидер аятолах Али Хаменей да отдръпна фетвата за възбрана на нуклеарните оръжия.

Според Иранската организация ILNA Бафки, който предходния ден е приказвал на откритото съвещание на Народното събрание, е благодарил на Организацията за атомна сила на Иран и на чиновниците на Министерството на външните работи за това, че са се противопоставили на несъразмерните претенции на западните страни, изключително на Съединени американски щати.

" Нека врагът знае, че в случай че продължава с арогантността и заканите си, ще желаяме от висшия водач на Ислямската гражданска война (Хаменей) да промени тактиката си за нуклеарните оръжия и фетвата (забрана на нуклеарните оръжия), в случай че сметне за належащо ", е декларирал Бафки. Според иранския народен представител добави, че Иран би било много елементарно да създаде нуклеарно оръжие.

В началото на 2000 година иранският висш лидер Хаменей издаде фетва, с която забрани създаването или потреблението на нуклеарни оръжия.

В тирада през декември 2019 година Хаменей акцентира тази позиция и съобщи: " Ядрените оръжия не вършат разлика сред положителни и неприятни хора. Следователно нуклеарната бомба не е оръжие, което Иран ще употребява. Смятаме, че е харам да се съхраняват и употребяват нуклеарни оръжия ".

Мохамед Ислами, началник на Организацията за атомна сила на Иран, съобщи на 1 август: " Иран има техническата опция да направи атомна бомба, само че такава стратегия не е на дневен ред ".

Бехруз Камалванди, представител на Организацията за атомна сила, съобщи на 2 август, че страната му ще продължи дейностите си по обогатяване на уран, само че няма да се насочи към произвеждане на нуклеарни оръжия. Камалванди съобщи също, че изказването на ръководителя на Организацията за атомна сила Ислами е било разбрано неправилно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР