Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение

...
Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение
Коментари Харесай

Тристранната среща за намиране решение на ситуацията в Идлиб – акцент в новините от седмицата

Иран, Русия и Турция ще се опитат да намерят решение за обстановката в следената от бунтовниците сирийска провинция Идлиб в духа на съдействие, характерен за процеса от Астана, се споделя в текста на заключителното изказване, след тристранната среща в Техеран. Следващият кръг договаряния ще се състои в Русия. И трите страни поддържат воюващи страни в сирийския спор, само че Москва и Техеран са на страната на режима в Дамаск, а Анкара поддържа бунтовниците. Реджеп Ердоган предизвести, че Турция няма да стои безучастна, в случай че светът си затваря очите пред убийствата на почтени в Сирия. 10 септември е крайният период, който сирийските управляващи са дали на ислямистите от локалния клон на " Ал Кайда " да се предадат. В противоположен случай ще стартира масирана военна атака против Идлиб. За това заяви медиаторът от Организация на обединените нации Стафан де Мистура.

Франция, Холандия, Белгия и Люксембург договориха проект за понижаване на притока на незаконни имигранти от Африка посредством спомагателна финансова помощ за африканските страни.  " Европейският съюз би трябвало да има нещо като План " Маршал за Африка ", сподели белгийският министър председател Шарл Мишел след съвещания с останалите водачи в  Люксембург.

Повече от 1000 симпатизанти на крайната десница още веднъж стачкуваха в  източния немски град Кемниц нощес. Това е следващата проява след убийството предишния месец на 35-годишен немец, за което се допуска, че е осъществено от двама претенденти за леговище от Сирия и Ирак. В същото време близо 500 души се събраха на контрапротест, обединени под лозунга " няма право на нацистка агитация ".

Съединените щати, Франция, Германия и Канада се съгласиха с позицията на Англия, че съветското държавно управление „ съвсем сигурно “ е одобрило нападението с бойното отровно вещество „ Новичок “ в Солзбъри. Британското държавно управление упрекна съответно двама съветски жители в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Александър Петров и Руслан Боширов - бяха посочени като обвинени. В Народното събрание министър председателят Тереза Мей съобщи, че обвинените са чиновници на съветското военно разузнаване. Русия отвърна изказванията на английските проверяващи с опровержения. Темата стигна и до  съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Президентът на Сърбия Александър Вучич въпреки всичко няма да анулира визитата си в Косово и Метохия. По-рано той се срещна с висшия представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини в границите на следващия кръг от разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина. 

Лидерът на групата на Европейската национална партия в Европарламента Манфред Вебер публично разгласи, че желае да стане водещ претендент на партията си за ръководител на Европейската комисия. Юнкер към този момент разгласи, че не желае да води комисията втори мандат.

В Швеция 250 най-популярни личности  подписаха апел във фейсбук сънародниците им да не гласоподават за крайнодясната партия " Шведски демократи " на парламентарните избори в неделя.

Антиимигрантската групировка " Шведски демократи " е основана преди 30 години от неонацисти.

Расте броят на жертвите на земетресението на японския остров Хокайдо. Местните управляващи оповестиха за 30 починали и 9 души, които са в неопределеност. Опустошенията пристигнаха часове, откакто страната се съвземаше от тайфуна Джеби. При него починаха хора, а  управляващите подредиха евакуацията на над 1 млн. души, анулирани бяха стотици полети.

Огромен пожар изпепели един от най-големите музеи в света - 200-годишният Национален музей на Бразилия в Рио де Жанейро. Загубите са неизмерими, унищожени са антични артефакти от целия свят. 
Подробностите по тези и други вести можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР