Иран осъди на смърт бивш заместник-министър на отбраната, който има

...
Иран осъди на смърт бивш заместник-министър на отбраната, който има
Коментари Харесай

Иран осъди на смърт бивш заместник-министър с британско гражданство за шпионаж

Иран осъди на гибел някогашен заместник-министър на защитата, който има двойно иранско и английско поданство по обвинявания в шпионаж в интерес на Англия , оповестиха иранските държавни медии, представени от Ройтерс.

Англия дефинира смъртната присъда на Алиреза Акбари като политически стимулирана и прикани за незабавното му освобождение.

Акбари беше непосредствен съдружник на Али Шамхани, който сега е секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран и някогашен министър на защитата от 1997 година до 2005 година, когато Акбари беше негов заместител.

" Той беше един от най-важните сътрудници на английското разузнаване в Иран, който имаше достъп до някои доста чувствителни центрове в страната ", съобщи иранското министерство на разузнаването. " Акбари изцяло умишлено е предоставял информация на шпионската работа на врага. "

Британският външен министър Джеймс Клевърли прикани Акбари да бъде освободен.

" Иран би трябвало да спре изтезанието на британско-иранския жител Алиреза Акбари и неотложно да го освободи ", написа Клевърли в " Туитър ". " Това е политически стимулиран акт на безчовечен режим, който изцяло подценява човешкия живот.

Акбари, който беше задържан през 2019 година, беше непосредствен с Шамхани още от времето на войната сред Иран и Ирак през 80-те години.

Смъртната му присъда беше доказана от Върховния съд на Иран , заяви Nournews, иранска новинарска организация, обвързвана с най-голямата организация за сигурност в страната.

" Наш приоритет е да осигурим незабавното му освобождение и ние повторихме настояването си за незабавен консулски достъп ", сподели представител на външното министерство на Обединеното кралство.

Иран не признава статута на двойно поданство. Техеран е в спор със западните сили, в това число Англия, като ги упрекна в интервенция във вътрешните му работи по време на месеците на антиправителствени митинги.
 Организация на обединените нации жигосах изтезанията в Иран като
Организация на обединените нации жигосах изтезанията в Иран като " позволени от страната убийства "

Техеран употребявал смъртното наказване, с цел да всява боязън измежду населението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР