Иран е поискал от Русия да предостави допълнителен заем в

...
Иран е поискал от Русия да предостави допълнителен заем в
Коментари Харесай

Иран спешно поиска още 2 млрд. долара от Русия. Ще успее ли да ѝ ги върне?

Иран е изискал от Русия да даде спомагателен заем в размер на 2 милиарда $ за планове, в това число създаване на Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, железопътни линии и метровлакове. Това разгласи съветският министър на енергетиката Александър Новак, представен от Reuters.
" Те желаят към 2 милиарда $. Твърдят, че са им били обещани 5 милиарда $ през 2015 година Отпуснали сме им заеми, молят ни да докараме общата сума до 5 милиарда $ ", посочи Новак, без да дава повече детайлности.
Москва кардинално е подготвена да помогне на съдружника си, само че има риск Техеран да не може да върне заема заради възходящите вътрешни проблеми, написа съветският вестник " Независимая газета ".
Нарастването на цените на горивата и общия неподходящ климат провокира всеобщи митинги в цялата страна. Според Международния валутен фонд (МВФ), Брутният вътрешен продукт на Иран ще спадне с 9.5% през 2019 година Инфлацията се движи към 40%.
Техеран се стреми да ускори производството на петрол и газ, с цел да понижи негативния резултат от тежките американски наказания. Наскоро иранците откриха огромно петролно находище.
" Точно както в тази ситуация с Венецуела, съществува риск Иран да не изплати заема на фона на гражданските митинги. Иран най-вероятно ще го изплати, като достави първични материали (нефт) и други артикули за Русия. А в случай че страната банкрутира, оборудванията, за които са отпуснати парите, могат да бъдат предадени на кредитора ", споделя шефът на отдел разбори в AMarkets Артьом Деев.
До момента Русия е предоставила заеми за 3 милиарда $ на Ислямската република.
" Подобно на Съветския съюз, Русия неведнъж дава заеми на други страни не толкоз по стопански аргументи, колкото по политически. От тук идва огромно количество задгранични заеми, които Москва би трябвало да отпише ", акцентира доцент Сергей Хестанов, учител в Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация.
В същото време Русия получава спомагателни стопански и политически преимущества, отбелязва доцентът в Руския стопански университет " Плеханов " Олег Чередниченко, представен от ТАСС.
" Рискът от загуба на пари при положение на смяна в държавното управление постоянно е налице, само че той не е толкоз огромен. В последна сметка Иран не е едва развита африканска страна или Куба. Въпреки глобите той остава много значителен експортьор на петрол и газ ", акцентира анализаторът от Finam Алексей Калачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР