Иран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със

...
Иран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със
Коментари Харесай

Разтопяване на ледовете! Техеран даде сигнал за готовност за размяна на затворници със САЩ

Иран даде сигнал за подготвеност за замяна на пандизчии със Съединени американски щати, съобщи ДПА.

" Готови сме и сме го разгласявали към този момент няколко пъти. Готови сме това да стане даже настрана от нуклеарното съглашение ", сподели представител на иранското външно министерство, представен от иранската организация ИСНА. Но той добави, че Съединени американски щати не са посочили до момента предпочитание за съдействие по въпроса.

В изявлението му незабавно бе забелязана връзка с допустимо възкръсване нуклеарното съглашение от 2015 година, което имаше за цел да не разреши на Иран да се снабди с атомна бомба в подмяна на унищожаване на част от интернационалните наказания. По това време, когато бе подписано в първичния си тип, това съглашение беше последвано от замяна на пандизчии.

В иранските затвори сега има няколко западни жители, множеството от които са с двойно поданство и са упрекнати в такива действия като шпионаж и застрашаване на националната сигурност. Сред тях има и двама американски жители, които имат и ирански паспорти и към този момент съвсем седем години са държани в печално известния затвор Евин по обвинявания в шпионаж.

Съвместният изчерпателен проект за деяние, който имаше за цел да не разреши на Иран да се снабди с нуклеарни оръжия, влезе в действие през 2015 година През 2018 година Съединени американски щати при тогавашния президент Доналд Тръмп взеха решение едностранно да излязат от него. През последните месеци са в ход дипломатически совалки с присъединяване на американски и ирански представители и представители на други страни за възобновяване на действието на документа.

Ако бъде открито решение и съглашението бъде съживено, ще се стигне до анулация на наказания от Съединени американски щати и до връщане на рестриктивните мерки върху нуклеарната стратегия на Техеран, сходни на тези от 2015 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР