Иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да

...
Иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да
Коментари Харесай

Иракският парламент поиска всички чужди войски да напуснат страната

Иракският парламент одобри резолюция, с която изиска от държавното управление да постави завършек на наличието на задгранични войски в Ирак и да подсигурява, че те няма да употребяват сушата, въздушното и водното пространство на страната по каквато и да било причина, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция. Решението следва въздушния удар край летището на Багдад, при който бяха убити иранският пълководец Касем Солеймани и иракски бойци, чиято организация е част от иракските институции.

" Правителството се ангажира да отдръпна молбата си за помощ от интернационалната коалиция за битка с " Ислямска страна " заради края на военните интервенции в Ирак и постигането на победа ", се споделя в резолюцията. " Иракското държавно управление би трябвало да работи за преустановяване на наличието на всевъзможни задгранични войски на иракска земя и да им забрани да употребяват сушата, водното и въздушното пространство на страната по каквато и да било причина ", се споделя още в документа.

За разлика от законите парламентарните резолюции нямат обвързваща мощ за държавното управление. Иракският министър председател Адел Абдул Махди обаче по-рано прикани Народното събрание да гласоподава за преустановяване на задграничното военно наличие. С резолюцията се афишира поддръжка и за формалната тъжба до генералния секретар на Организация на обединените нации и Съвета за сигурност поради американските въздушни удари на иракска територия. Тя се отнася до " американските офанзиви и експанзия над иракски военни позиции и убийството на иракски и съюзнически високопоставени военни командири на иракска земя " съгласно позиция на външното министерство.

Повечето от присъстващите в Народното събрание депутати, общо към 180 на брой, поддържаха резолюцията. Тя се употребява с поддръжката на множеството депутати шиити. Много сунитски и кюрдски депутати не се явиха на съвещанието, наподобява тъй като не поддържат тази стъпка, акцентира АП. В същото време водената от Съединени американски щати коалиция в Ирак разгласи, че стопира краткотрайно битката против екстремистите от Ислямска страна, с цел да се концентрира върху отбраната на войските и базите. Прекратява се и образованието на иракските сили, както и други интервенции в поддръжка на битката против " Ислямска страна ".

Край на интервенциите

Евентуално евакуиране на американските военни в Ирак, чийто брой се прави оценка на към 5200, може да навреди съществено на битката против " Ислямска страна " и да разреши на организацията да се възвърне, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Сигнал за подобен сюжет бе и известието на предвожданата от Съединени американски щати антиджихадистка коалиция. Тя разгласи през днешния ден, че прекратява интервенциите си в Ирак. Обучението на иракските сили за сигурност и битката против терористичната организация " Ислямска страна " ще бъдат прекратени, тъй като обединението към този момент е фокусирана напълно върху това да пази иракските бази, в които се намират нейните бойци.

За към два месеца против американски обекти в Ирак, най-много военни бази, са осъществени 13 ракетни набези, отбелязва " Франс прес ".

Парламентарната резолюция демонстрира сложното състояние, в което се намира Ирак, разтърсван и преди убийството и ескалацията на напрежението сред Иран и Съединени американски щати от митинги както поради корупцията и качеството на живота, по този начин и поради непознатото въздействие. Техеран от години има доста мощни позиции в Багдад, а Вашингтон още веднъж има доста наличие на терен, защото това бе належащо поради битката против " Ислямска страна ". Според Би Би Си в Ирак има и терзания, че част от проирански настроените поданици може да търсят възмездие поради убийството на Солеймани и подкрепяните от Иран шиитски бойци, известни под обобщаващото название " Хашд аш Шааби " ( " Народни мобилизационни сили " ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР