Иракският министър на електроенергетиката Касим ал Фахдауи днес бе уволнен

...
Иракският министър на електроенергетиката Касим ал Фахдауи днес бе уволнен
Коментари Харесай

Иракски министър уволнен заради недостиг на ток



Иракският министър на електроенергетиката Касим ал Фахдауи през днешния ден бе уволнен след три седмици митинги в Южен Ирак поради продължителен дефицит на ток, съобщи Българска телеграфна агенция. Решението е взето заради срутва в електроенергийния бранш, посочи кабинетът на премиера Хайдер ал Абади.

Оставката на Фахдауи бе едно от настояванията на протестиращите в Южен Ирак, както и в Багдад, защото иракските семейства имат ток едвам по няколко часа дневно.

Абади в действителност е прекратил пълномощията на Фахдауи, защото само Народното събрание има право да отстранява от служба министри, се споделя в известието на кабинета.

Недостигът на ток е продължителен в богатата на нефт страна и постът на министър на електроенергетиката е високо рисков, отбелязва Агенция Франс Прес.

Ирак отпусна след свалянето на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 година 40 милиарда $ за модернизиране на електрическата мрежа, само че част от тези средства са били отклонени. Най-малко двама министри на електроенергетиката бяха упрекнати в корупция, по-специално за фиктивни контракти за милиони долари.

След американската инвазия в Ирак през 2003 година потреблението на ток в страната внезапно се усили заради всеобщата поява на електродомакински уреди, компютри, сателитни антени и мобилни телефони.

От години иракчаните разчитат повече на генератори, конфигурирани по уличните кръстовища от частни бизнесмени, в сравнение с няколкото часа на ден ток, доставян от страната.

Неотдавна обаче иракските компании, доставящи огромна част от електричеството в Южен Ирак, прекъснаха доставките заради голям брой неплатени сметки.

Иракските управляващи се пробват да оправдаят неналичието на вложения и остарялата мрежа със спада на цените на петрола, който е главен източник на приходи за държавния бюджет. Те упрекват и популацията, огромна част от което не си заплаща сметките към държавните компании.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР