Ипотечните кредити отбелязват ръст от почти 17% въпреки коронавируса и

...
Ипотечните кредити отбелязват ръст от почти 17% въпреки коронавируса и
Коментари Харесай

Има ли бомба? Ипотечните кредити летят в небето

Ипотечните заеми означават растеж от съвсем 17% макар ковид и несигурността към него. Средният размер на заемите също се е нараснал до 120 хиляди лева, а в София - над 160 000 лева, защото се търсят по-големи жилища и къщи към огромните градове. Има растеж и при потребителските и фирмените заеми и кредитните карти, а лихвите са се запазили на рекордно ниски равнища. Това съобщи Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ", представен от Investor.bg.

" През 2021 година има безспорен връх от основаването на ипотечен пазар в България. Най-вероятно ще приключим с раздадени към 5 милиарда лева ипотечни заеми, само че има растеж и при потребителските и фирмените заеми и кредитните карти... Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% - 2.8%, което отново е рекордно ниско за пазара, огромна интензивност и огромен растеж на кредитирането “, акцентира Тошев.

Според него огромна част от компаниите не са били толкоз неприятно наранени от пандемията тази година и са вложили в нови здания, възстановяване на индустриалните мощности, услугите и софтуера си.

Има растеж и при потребителското кредитиране - за вложения в поправки, закупуване на коли - като лихвите в този сегмент още веднъж са на рекордно ниски равнища от сред 4.5% и 6.5%, добавя специалистът.

В коментар дали има балон при жилищното кредитиране, Тошев съобщи, че растежът от 10% - 15% през последните години е " на ръба на здравословното ", само че към момента не може да се приказва за балон. Има и растеж при цените на парцелите, най-много поради огромното търсене, лимитираното предложение и повишаването на строителните материали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР