[ИПИ] НСИ ревизира повишението в БВП нагоре до 3.5% през

...
[ИПИ] НСИ ревизира повишението в БВП нагоре до 3.5% през
Коментари Харесай

Доходите са скочили 3.25 пъти за 15 години


[ИПИ]

Национален статистически институт ревизира покачването в Брутният вътрешен продукт нагоре до 3.5% през първото тримесечие, като главен мотор е частното ползване

И още: Кабинетът няма дълъг небосвод

Средно семействата са разполагали с съвсем 13 хиляди лева през 2016 година, като годишното нарастване е с 2.6%

Основната причина за нарастването през последното тримесечие на 2016 година са еднократните коледни надбавки за ниските пенсии

Основни фактори са нарасналата податливост към икономисване и високите лихви по депозити до 2013 година
Средногодишният приход на човек от домакинство в България се е повишил 3.25 пъти през последните 15 години, като доближава 5167 лева През интервала 2001 - 2016 година нарастването е било приблизително с 240 лева годишно, или с 20 лева месечно, като все по-голяма част от него се образува от работни заплати. Столицата предстоящо е първенец - растежът на приходите на семействата в София и в София област е надлежно 4.36 пъти и 4.26 пъти и е двойно по-висок спрямо области като Видин и Сливен, където повишаването е от порядъка на 2 пъти. Ускорението на столицата стартира едвам след 2005 година, като до тогава равнищата се движат към междинните за страната. Силно се показва и Стара Загора, където за интервала 2001 - 2016 година приходите приблизително на човек са нарастнали 4 пъти с помощта на привлечените през годините задгранични вложения в региона. С минимум средства са живеещите в области като Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище.

Това демонстрират данни на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), показани във връзка със стартирането на нов план за взаимен геоинформационен разбор на стопански данни. Инициативата е в партньорство с геоинформационната компания " Мапекс ".

Столицата vs. останалите

Различните темпове на повишаване водят и до по-широко разтваряне на ножицата сред благосъстоянието на семействата в обособените области. Така, до момента в който през 2016 година междинните годишни приходи на човек в София са били 7349 лева, в области като Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище сумата е под 4000 лева на човек годишно.

" Разликата сред региона с най-високи средногодишни приходи и тази с най-ниски се усилва от 1.8 пъти през 2000 година до 2.1 пъти през 2016 година ", показват в разбора си създателите от ИПИ. Възстановяването на пазара на труда през последните години въпреки всичко способства за известно наваксване от страна на районите отвън столицата. За това приказва и фактът, че през този интервал ножицата в приходите на процедура леко се е затворила по отношение на пиковата разлика от 2.5 пъти, регистрирана за 2013 година Тогава задълбочаването на разликите идва в следствие точно на сериозната рецесия на пазара на труда в редица от областите в страната, до момента в който в София обстановката е останала релативно постоянна, изясняват от ИПИ.

Картината на разпределението на приходите през 2016 година демонстрира още, че концентрацията на приходи в столицата въздейства и върху област Перник, което съгласно анализаторите евентуално се дължи на интензивната всекидневна трудова миграция на работещи от града към София. На фона на възходящата значителност на София области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив съумяват в известна степен да запазят своята форма и мащаб, въпреки приходите в тях да остават надалеч от равнищата в столицата, до момента в който тежестта на райони като Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград, Търговище, Пазарджик, Кърджали и Сливен за общите приходи на семействата в страната остава по-ниска. В някои от тези райони се следи и условен спад на приходите, който се изяснява както с намаляващото им население, по този начин и със относително неподходящата конструкция на приходите на семействата и тежкото положение на пазара на труда.

Повече от заплати

Събраните от ИПИ данни демонстрират още, че през миналите 15 години сензитивно се е нараснал и делът на работната заплата в общите приходи на семействата. Други източници като пенсии и обществени помощи като цяло имат по-малка тежест, само че в обособени области като Видин, Кюстендил и Монтана към момента образуват забележителна част от приходите на семействата (виж графиките).

Тези разлики в бъдеще евентуално ще доведат до в допълнение задълбочаване на разликата сред най-богатите и някои от най-бедните области, изключително такива, в които има застаряващо население и незадоволително добре развъртян пазар на труда. " Причината е, че приходите от пенсии не могат да поддържат същия ритъм на напредък, какъвто виждаме в трудовите приходи ", изясняват анализаторите от ИПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР