Крайно време е да се спре рекета над производителите. Не

...
Крайно време е да се спре рекета над производителите. Не
Коментари Харесай

Васил Божков се обяви за легализация на канабиса

Крайно време е да се спре рекета над производителите. Не може младежи да лежат в пандиза за една цигара джойнт, не може растение, потвърдило лечебните си качества, да бъде забранявано, съобщи предприемачът Васил Божков във видеообръщение.
Ненаказуемата „ персонална доза ", без значение какъв брой е минимална, е криминализирана в България от 20 години. В момента съгласно българското законодателство, за притежанието даже на мг канабис, се планува отнемане от независимост от 1 до 6 години и санкция от 2000 до 10 000 лв..
В последните няколко години три Народното събрание отхвърлиха неразбираеми и небрежно написани законопроекти за промени в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите, които предвиждаха декриминализация на конопа. Васил Божков се разгласи за легална приложимост на марихуана на контролирани места, както е в доста страни в Европа и по света. Най-свободната в това отношение европейска страна е Нидерландия, която води тази политика, с цел да понижи рисковете и да отдели пазара на марихуана от този на психоактивни субстанции с по-голям капацитет за щета. 
От 1 април Германия също позволи използването на канабис за персонални потребности със закон със строги и ясно написани регулации, с цел да понижи незаконната търговия с марихуана и да се следи за качеството на канабиса. 
Много научни изследвания показват лечебните свойства на марихуаната и на съдържащите се в нея дейни субстанции. Медицинският канабис може да подтиква апетита (при загуба на тегло в резултат на СПИН, онко и други терапии), да облекчава признаци на умствени болести, епилепсия, астма, рак и Алцхаймер. Смята се, че понижава менструалните болки и лимитира риска от затлъстяване и диабет.
Световната здравна организация предложи една от съставките на канабиса - канабидиолът (CBD), да не бъде класифицирана като следена субстанция.
В момента над 40 страни по света са легализирали канабиса за здравна и/или персонална приложимост. Сред страните, в които марихуаната е декриминализирана и легализирана за медицински цели са Португалия, Испания, Италия, Норвегия, Финландия, Естония, Полша, Чехия, Германия, Белгия, Нидерландия, Дания, Австрия, Лихтенщайн, Хърватия, Израел, Мексико, Аржентина, Колумбия.
Легализацията на канабиса ще обезпечи съществени постъплени в държавния бюджет, акцентират от придвижването на Баажкав Център. Ще спре рекета на производителите, ще ускори експорта на български артикули и ще докара задгранични вложители тук.
Пазарът на промишлен коноп има голям капацитет в селското стопанство, текстила, преработването, автомобилостроенето, мебелите, храните и напитките, хартията, строителните материали и персоналните грижи.
С бързия напредък на пазара на CBD и възходящото търсене на екологични и устойчиви артикули, легализацията отваря нови бизнес благоприятни условия и ще докара до доста икономическите изгоди на България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР