Очакванията ни за летния сезон са много големи. Според оптимистичните

...
Очакванията ни за летния сезон са много големи. Според оптимистичните
Коментари Харесай

Евтим Милошев: Очакванията ни за летния сезон са много големи

Очакванията ни за летния сезон са доста огромни. Според оптимистичните прогнози растежът ще е над 10%. Това сподели служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „ Неделя 150 " на БНР.

Възстановяването на туристическия бранш след Коронавирус пандемията върви по-бавно спрямо останалите европейски страни, означи той. „ Това, което ни дава оптимизъм за тази година, е, че за първите три месеца на годината съгласно Европейската туристическа комисия България е на второ място по възобновяване по отношение на 2019 година Това е доста добър индикатор ", изясни той.

Само през почивните дни при започване на май са регистрирани към 80 000 туристически регистрации, което по думите му е добър старт на сезона.

Връщането на 20-процентната Данък добавена стойност ставка за туристическия отрасъл от 1 юли ще сътвори компликации, счита министърът. „ Всички поръчки и записвания на проведения туристически поток от чужденци, които идват в България, са почнали при 9-процентна ставка. Когато бизнесът е почнал едно данъчно събитие в едни условия, би било неточно и незаслужено да се приключи при изменени условия. Специално при туроператорите ДДС-то се пресмята на база маржа, който те вършат. Това към този момент е тип държавна помощ. Интензитетът на държавна помощ също е фактор. Със сигурност нашето министерство и персонално аз ще се опитаме минимум да сложим този въпрос на полемика, ще създадем нашите приходи най-много към Министерство на финансите ", съобщи Евтим Милошев.

Най-големият проблем в туристическия бранш е неналичието на фрагменти. Голяма позитивна стъпка са признатите в последните дни на работата на Народното събрание две ремонти в Закона за чужденците в България за виза C и D.

подред него двете ремонти ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.

Голям е казусът с издаването на визи в Средния изток да вземем за пример. „ Консулските ни служби в Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, Алмати са с дребен потенциал и огромната борба е Външно министерство и по-специално Консулският отдел да могат да вдигнат този потенциал. Да, водим непрекъснати диалози в тази посока, имат съзнанието за това, само че времето тече. Записванията в Индия сега, където може би е най-голямата рецесия, са чак за края на годината към този момент ", даде образец Милошев.

Работодатели на огромни туристически обекти по Черноморието са дали обещание на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от предходната година.

Тази година 23 плажа са получили „ наследник байрак ", което е международен стандарт за непорочност. А регионалните шефове имат ангажимент да изберат избавителните екипи на плажове, които не са отдадени чартърен или на концесия.

Относно сигурността на туристите в огромните комплекси, Милошев, заяви, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани служители на реда по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има чиновници на сигурността, представители на страни с най-многобройни туристи у нас - Полша, Чехия, Румъния и други

Самият бизнес има интерес да си усъвършенства туристическия артикул и непрекъснат надзор от институциите - Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието, разяснява министър Милошев.

" Водата ни е чиста и би трябвало да се знае, не би трябвало сами да се хейтим и да сътворяваме лъжливи вести, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо доста положително. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете ", предложи министърът на туризма.

Той даде обещание, че няма да излиза в отпуска, тъй като е неприемливо в разгара на туристическия сезон министърът да почива.

„ Да ме разпънат на кръст, в случай че си разреша отмора в сезона. Всяка година аз извозвам на българското море и ще почивам, в случай че не съм министър ", зарече се Милошев и показа, че министерският пост е преобърнал живота му.

БНР, „ Неделя 150 "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР