Инвестицията в имот обикновено се счита за добра защита от

...
Инвестицията в имот обикновено се счита за добра защита от
Коментари Харесай

Опасенията от рецесия удрят възвръщаемостта на бизнес имотите

Инвестицията в парцел нормално се смята за добра отбрана от инфлацията. Възможността наемодателите да подвигат наемите разрешава да се смекчи ударът от по-високите разноски. Ако инфлацията се дължи на мощен стопански напредък, наемите се повишават, постройките остават цялостни, а притежателите са подсигурени с възходящи приходи.

Опасенията за стопанската система обаче прекатурнаха тази тактика. Притиснатите бюджети на семействата и обтегнатите корпоративни салда могат да лимитират способността на наемателите да заплащат повече, което заплашва възвръщаемостта на вложителите. Освен това с повишаването на цената на дълга притежателите на офис здания, хотели, търговски центрове и други типове парцели рискуват да останат обвързани с активи с по-ниска възвръщаемост, които е допустимо в този момент да са надценени. Мнозина се притесняват, че идва промяна.
Спад след миналогодишния растеж
Влошаващите се настроения са в контрастност с оптимизма от 2021 година, когато възвръщаемостта скочи, наемите внезапно растяха, а набирането на средства доближи рекордни равнища с помощта на ниските лихвени проценти. Въпреки че офисите оставаха плашещо празни, мениджърите на фондове побързаха да вкарат капитала си в нови жилищни блокове, лаборатории и хранилища, с което покачиха цената на професионално ръководените парцели в международен проект с близо 1 трлн. $. Това галактическо показване след това се изпари. Акциите на листнатите капиталови тръстове за недвижими парцели вървят надолу, а упованията за растеж на наемите и възвръщаемостта са все по-малко. През юни делът на забавените заплащания в Съединени американски щати се покачиха за пръв път от края на 2021 година
Реклама Преминаването към отдалечена работа ще удари търсенето на лизинг за офиси с цели 20%, предвижда банката UBS.
Напрежението идва в добавка към други провокации. Преминаването към отдалечена работа ще удари търсенето на лизинг за офиси с цели 20%, предвижда банката UBS. Декарбонизацията ще изисква съществени вложения в по-старите здания. В същото време спадът на интереса към физическите магазини е неприятна вест за притежателите на молове, а растящите цени на самолетните билети заплашват търсенето на хотелски услуги.

Нищо чудно, че вложителите стягат коланите. След рекордното начало на 2022 година интензивността на покупко-продажбите в Съединени американски щати се охлажда, споделя Кевин Фейгън от изследователската компания Moody`s Analytics. Транзакциите, които към този момент са в ход, лишават повече време за договаряне; някои са поставени на пауза. В Съединени американски щати и Англия вложенията в бизнес парцели сред април и юни паднаха до най-ниското си равнище от началото на пандемията, надлежно до 86 милиарда $ и 10 милиарда паунда (12 милиарда долара). Сделките в Германия също понижиха.
Кои ще са печелившите
Не всички парцели ще са в неприятна позиция. Най-висококачествените, най-енергийно ефикасни здания, с съвременни улеснения и на първокласни места, нормално притежавани от огромни институционални вложители, се чака да се показват относително добре. За разлика от тях по-нискокачествените активи в цяла Европа са изгубили към една десета от цената си през второто тримесечие на тази година спрямо предходните три месеца, пресмята изследователската компания Green Street. Този спад идва след слаба 2021 година за доста такива здания - наемите за офиси с по-ниско качество в Лондон паднаха с 9% предходната година спрямо 2020 година, макар че тези за първокласни офис площи се покачиха с 8%.
Реклама
Някои градове ще се оправят по-добре от други. В Съединени американски щати пазарите в слънчевите щати като Атланта, Далас и Сан Диего се чака да бъдат измежду най-добре представящите се тази година и да обезпечат по-висока възвръщаемост спрямо места като Ню Йорк и Сан Франциско, където служащите по-бавно се завръщат в офисите. Наемодателите, които могат да подсигуряват предстоящ растеж на наемите, както и тези на пазари с лимитирано предложение, също са релативно добре позиционирани. Тук влизат притежатели на лаборатории, хранилища и други парцели за логистика.

Резултатът е, че въпреки да е вероятен спад на цените на бизнес парцелите, той не се чака да е внезапен. Анализаторите от консултантската компания Capital Economics считат, че стойностите в Америка може да спаднат с до 6-8% по отношение на пика си. Това е по-голям спад от този при започване на пандемията, само че остава надалеч от срутва от 34% по време на международната финансова рецесия.

Още една разтуха е, че банките в този момент имат по-малка експозиция към бизнес парцели. Във Англия да вземем за пример те съставляват съвсем 7% от кредитните портфейли на заемодателите спрямо 12% преди финансовата рецесия. Офисите, моловете и складовете може и да не обезпечават толкоз огромна отбрана от инфлацията, колкото вложителите биха желали, само че най-малко заплахата да усилят финансовите проблеми е по-малка. 2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Нуриел Рубини: От Голямата сдържаност към Голямата стагфлация 10 август 2022, 11:35 Малтийска хазартна компания купи магазин на " Еником - М " за офис 29 юли 2022, 06:18 Новият проблем за имотния бранш в Китай - протест на ипотечните заеми 29 юли 2022, 06:07 " Карол капитал " вижда капацитет за растеж при акциите, само че не и при парцелите 16 юли 2022, 08:36 Ще имат ли фирмите проблеми с задълженията 15 юли 2022, 06:52 Сделките в Централна и Източна Европа са най-много за офиси и търговски площи 29 юни 2022, 17:39 Доходността от парцел от ден на ден е под въпрос 22 май 2022, 08:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР