Инвестиционната активност в Централна и Източна Европа постепенно се възстановява

...
Инвестиционната активност в Централна и Източна Европа постепенно се възстановява
Коментари Харесай

Компаниите в Централна и Източна Европа инвестират повече в нови продукти и услуги от средното за ЕС

Инвестиционната интензивност в Централна и Източна Европа последователно се възвръща след спада, породен от пандемията и войната в Украйна, а фирмите се пробват да заменят остарелия капиталоемък модел на напредък с подобен, който залага на технологии и нововъведения. Това показва Европейската капиталова банка (ЕИБ) в последното си проучване, отдадено на вложенията в района.

В Централна и Източна Европа по-голям дял от компаниите отделят средства за създаване на нови артикули и услуги, в сравнение с приблизително в Европейски Съюз (съответно 27% против 24%). Тази позитивна наклонност ще форсира развиването на района, ще сътвори нови работни места и ще увеличи конкурентоспособността на страните на интернационалния пазар, показват от Европейска инвестиционна банка. Фокус на проучването са бизнесите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, България, Румъния, Словения, Хърватия и прибалтийските страни.
Възстановяване
След претърпените рецесии предприятията в района се връщат към пътя на напредък, споделя основният икономист на Европейска инвестиционна банка Дебора Револтела. Въпреки това през последната година делът на компаниите, които са подхванали някаква инвестиция, остава малко по-нисък от междинното равнище за Европейски Съюз - надлежно 77% при 80% в съюза. Трите най-големи спънки пред интензивността в района са несигурността за бъдещето, разноските за сила и дефицитът на квалифицирани служащи, като и трите фактора поотделно са посочени от над 80% от интервюираните компании.
Реклама
Подмяната на индустриален потенциал остава основното направление на вложенията за 46% от фирмите. Една четвърт уголемяват потенциала си, а 17% създават нововъведения. В основаване на нови артикули и услуги релативно повече влагат индустриалните компании, както и по-големите по мярка организации. Сред страните пък първенци в това отношение са Полша, Словения и Чехия.

Фирмите в Централна и Източна Европа отделят относително огромен дял от вложенията си за машини и съоръжение - 53% при 49% в Европейски Съюз и 47% в Съединени американски щати. Това е за сметка на нематериалните активи, които в района заемат по-малка част - към 24% при приблизително 37% в съюза. Най-големи като дял са в Латвия, Словакия, Словения и Чехия.

Главният източник на финансиране на вложенията са лични средства на фирмите (70% от нужните средства), следвани от външни източници, от които три четвърти са банкови заеми. За компаниите от района обаче е по-трудно да си набират финансиране, а главната причина са отводи при искане на заем.
Климатични провокации В Централна и Източна Европа повече компании виждат климатичните регулации като опасност, в сравнение с като опция - надлежно 36% против 18%. Това не е изненада поради огромната роля на изкопаемите горива в енергетиката, както и поради високо енергоемкото произвеждане. Близо 90% от фирмите в района се стремят да лимитират своите излъчвания на парникови газове. Затова те понижават или преработват отпадъците си и усъвършенстват енергийната си успеваемост. В съпоставяне със междинното за Европейски Съюз обаче предприятията в района влагат по-малко в резистентен превоз. Реклама Свързани публикации Германската стопанска система: от водач до изоставащ 1 септември 2023, 06:17 Все повече вложители гледат към България за центрове за споделени услуги 27 август 2023, 09:52 Войната в Украйна провокира взрив в европейската отбранителна промишленост 25 август 2023, 06:53 Облекчени заеми за 210 млн. лева потеглят към дребните и междинните компании 24 август 2023, 11:01 София към момента не е почнала основни поправки с парите от заема от Европейска инвестиционна банка 10 август 2023, 17:24
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР