Инвестициите в енергетика са на път да скочат с над

...
Инвестициите в енергетика са на път да скочат с над
Коментари Харесай

МАЕ: Инвестициите във въглища ще нараснат с 10% тази година

Инвестициите в енергетика са на път да скочат с над 8% през 2022 година достигайки 2.4 трлн. $, само че за постигането на обвързваните с климата цели ще са нужни надалеч повече средства, съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ).

В годишният отчет на организацията, оповестен през днешния ден, се показва, че вложенията в чиста сила се чака да надвишават 1.4 трлн. $ тази година и да съставляват “близо три четвърти от растежа на общите вложения в енергийния бранш.”

От организацията приветстват това, само че показват голямото количество работа, което следва.

“Средният годишен растеж на вложенията в чиста сила в петте години след сключване на Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата през 2015 година е малко над 2%,” споделят от МАЕ.

От 2020 година този растеж е повишен до 12%. От организацията разказват това като “доста под нужното за постигането на интернационалните цени във връзка с климата, само че в това време значима стъпка в вярната посока.”

Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол обрисува провокациите и опциите, пред които е изправена планетата, поради актуалната обстановка.

“Ние не можем да си позволим да подценяваме нито днешната международна енергийна рецесия, нито климатичната рецесия, само че положителната вест е, че няма потребност да избираме сред тях — можем да се борим и с двете по едно и също време,” споделя той, представен от CNBC.

Бирол добавя, че “огромното нарастване на вложенията с ускоряването на прехода към чиста енергия” е “единственото трайно решение.”

“Този вид вложения се усилват, само че имаме потребност от доста по-бърз растеж, с цел да облекчим натиска върху потребителите от високите цени на изкопаемите горива, да създадем енергийните си системи по-сигурни и да подготвим света за постигането на нашите климатични цели.”

Неравномерно разпределени разноски

МАЕ приветства вложенията в зелена сила, само че в изказване, съпътстващо отчета, се отбелязва, че нарастването на разноските за чиста сила е неравномерно разпределено и доста по-голям дял се пада на развитите стопански системи и Китай.

Освен това на някои пазари цените са високи, а опасенията, свързани с енергийната сигурност провокират “по-големи вложения в изкопаеми горива и най-много въглища.”

Според отчета на МАЕ за 2021 година, вложенията във “веригата на доставки на въглища” са били на стойност 105 милиарда $. Това съставлява нарастване от 10% спрямо 2020 година От организацията предвиждат, че промишлеността евентуално ще върви по същия път и тази година.

“Очаква се световните вложения в добива на въглища да набъбнат с още 10% през 2022 година, защото лимитираното предложение продължава да притегля нови планове,” споделят от организацията. “С над 80 милиарда $ Китай и Индия се чака да допринесат за по-голяма част от вложенията във въглища през 2022 г.”

Щатската Администрация за енергийна информация е изготвила лист с нездравословните излъчвания от изгарянето на въглища, като измежду тях са въглероден диоксид, серен диоксид, прахови частици и азотни оксиди.

От организацията Greenpeace пък разказват въглищата като “най-мръсният и замърсяващ метод за производството на сила.”

Докладът на МАЕ излиза в интервал на повишаваща се инфлация, нескончаем растеж в цените на петрола и природния газ и геополитическо напрежение по отношение на войната сред Русия и Украйна.

Тези фактори сътвориха една мощно предизвикателна среда за бизнеса, държавните управления и потребителите. Енергийният бранш не прави разлика.

“Близо половината от спомагателните 200 милиарда $ финансови вложения през 2022 г евентуално ще бъдат „ изядени “ от по-високите разноски, вместо да обезпечат спомагателен потенциал за предложение на сила или спестявания,” споделят от МАЕ.

От организацията също по този начин допълват, че разноските за слънчеви панели и вятърни турбини - технологии, които са значително значими за енергийния преход, в този момент “ нарастват с сред 10% и 20% спрямо 2020 г.” след интервал на намаляване.

Хората по света също усещат отрицателните резултати: Общите енергийни разноски на потребителите през 2022 евентуално ще надвишават 10 трлн. $ за първи път, се показва в отчета на МАЕ.

“Високите цени предизвикват някои страни да усилят вложенията в изкопаеми горива,” се споделя в отчета, “тъй като се пробват да подсигурят и диверисифират своите източници.”

Редица огромни стопански системи формулираха проекти за ограничението на зависимостта си от съветските въглеводороди в последните месеци, което от своя страна докара до някои сложни обстановки.

В Европа да вземем за пример понижените количества съветски газ и вероятността от цялостно нарушаване на доставките накара някои държавни управления да обмислят завръщане към въглищата.

Германия, Италия, Австрия и Нидерландия дадоха индикации, че може да употребяват електроцентрали на въглища, с цел да компенсират ограничението на съветските газови доставки.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР