Инвеститорите са оптимистично настроени след неотдавнашния миролюбив сигнал от страна

...
Инвеститорите са оптимистично настроени след неотдавнашния миролюбив сигнал от страна
Коментари Харесай

Кои са най-големите рискове за фондовия пазар през 2024 година?

Инвеститорите са оптимистично настроени след неотдавнашния " миролюбив " сигнал от страна на Федералния запас към пазарите.

Въпреки упованията за рекордно високи равнища на цените на акциите през идната година обаче анализаторите от Уолстрийт предизвестиха за няколко риска.

Опасения за криза

Очакваното понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния запас може да се окаже незадоволително, с цел да предотврати стопански спад.

От Societe Générale предуйпредиха, че даже лек намек за криза може да докара до забележителен спад на фондовия пазар, правейки паралел със събитията от 1987 година Освен това BCA Research предизвестиха за евентуален срив на фондовия пазар от 27%, в случай че Съединени американски щати и еврозоната навлязат в криза.

Дългов балон

Universa Investments, съветвана от Насим Талеб, предвижда пазарен срив, надхвърлящ мащабите на Голямата меланхолия от 1929 година, заради голям дългов балон, формиран в интервала на свръхниски лихвени проценти. Също по този начин опасността от несъблюдение на корпоративни задължения, изострена от по-строгата кредитна среда и пълноценна криза, може да докара до несъблюдение на отговорности за близо $1 трилион, по оценка на Bank of America.

Надценяване на S&P 500

Част от S&P 500 наподобява надценена, което се дължи на борсовата полуда по време на пандемията, изключително в тази ситуация на определени софтуерни акции, наречени.

С края на ерата на изключителна ликвидност именитият вложител Джеръми Грантъм и други показаха опасения за евентуален спад от 52% до 60% на S&P 500, базирайки се на свръхценовостта и историческите паралели с интервали като 1929 година и 2000 година

Събитие вид “черен лебед ”

Макар че събитията от вида “ ” са непредсказуеми по своята същина, опасенията са подбудени от геополитическите опасности, по-специално от ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

Икономистът Нуриел Рубини предизвести, че военна борба сред свръхсилите може да докара до международна икономическа злополука с евентуален неконвенционален (ядрен) спор. Други геополитически опасности, като да вземем за пример спор в Близкия изток, биха могли да доведат до скок на цените на петрола, допринасяйки за стагфлационна рецесия и евентуални загуби за вложителите в размер на трилиони долари през идващото десетилетие.

Въпреки преобладаващите бичи настроения, вложителите се приканват да останат бдителни и да вземат поради тези обилни опасности в пазарния пейзаж за идната година.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР