Инвазията в Украйна и санкциите към Русия само задълбочиха процеса

...
Инвазията в Украйна и санкциите към Русия само задълбочиха процеса
Коментари Харесай

Кои страни в света търсят алтернатива на американския долар

Инвазията в Украйна и глобите към Русия единствено задълбочиха процеса на де-доларизация

Американският $ господства световната търговия и финансовите потоци от десетилетия. Напук на това обаче редица страни по света в този момент търсят опция на зелените банкноти, която да ги направи по-независими от Съединени американски щати.

Инфографиката долу, дело на, дава цялостната последователност на възхода и настоящето начало на падението на американския $, както и опитите на трети страни да се откъснат от хегемонията на сегашната аварийна валута и финансовата система на Съединени американски щати.

Вижте графиката:
 Източник: VisualCapitalist, Превод: Георги РУСЧЕВ
Доларът господства

Съединени американски щати се трансформира, съвсем за една нощ, във водещата финансова мощ след Първата международна война. Страната влиза във войната едвам през 1917 година и излиза от нея доста по-силна от европейските си съдружници. В резултат доларът стартира последователно да заменя английския паунд като интернационална аварийна валута а Вашингтон се трансформира в най-големия адресат на злато след войната.

Доларът през 1944 година получи още по-голяма мощ, когато 44 страни подписаха Бретън-Уудското съглашение, създавайки групова интернационална валутна система, основана на американския $, която пък е основана на златото.
Към края на 60-те години европейският и японският експорт става конкурентен на този от Съединени американски щати. В циркулация пък има голямо количество долари, което прави на процедура невероятно поддържането на златното им покритие. През 1971 година тогавашният американски президент Ричард Никсън отстранява опцията за пряк продан на долари към злато, а това поставя завършек на така наречен „ златен стандарт ”, което отстранява и лимита за това какви размери на валутата могат да се печатат.
Така, макар че доларът продължава да е интернационалната аварийна валута, той с годините продължава да губи голяма част от покупателната си дарба.

Русия и Китай

Притеснени от превъзходството на Съединени американски щати в световната финансова система и умеенето на страната да „ военизира ” валутата си за други цели, редица народи стартират да търсят други възможности, с които да отстранен или най-малко понижат хегемонията на $.

След като Съединени американски щати и другите страни на Запад постановиха стопански наказания на Русия след началото на „ Специалната военна интервенция ”, Москва и Пекин започнаха да се съюзяват, с цел да понижат зависимостта си от $ и да изградят двустранно съдействие сред двете финансови системи – тази на рублата и тази на юана.

След нашествието през февруари 2022 година, търговията на правилото рубла-юан се е повишила над 80 пъти. В същото време Русия и Иран работят дружно за основаването на криптовалута, подкрепена от златото. Още повече – централните банки, главно на Русия и Китай, купуват злато с невиждани от 1967 година насам темпове. Това цели да диверсифицира запасите на двете страни надалеч от $.

Други страни също целят самостоятелност от $

Т.нар. „ Де-доларизация ” е тематика на диалог и в други страни.
В последните месеци Бразилия и Аржентина започнаха полемики за основаването на обща валута сред двете страни. Те са най-големите стопански системи в Южна Америка; В конференция, провела се в Сингапур през януари, няколко някогашни високопоставени лица от Югоизотчна Азия повдигнаха въпроса с това какви стъпки към този момент са поети във връзка с де-доларизацията; Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Индия към този момент са в договаряния да стартират да търгуват в рупии (индийската национална валута) за артикули, които не са свързани с петрола;
За пръв път от 48 години Саудитска Арабия – една от най-богатите на нефт страни на планетата, съобщи, че е отворена да търгува нефт други, с изключение на $, валути.
Въпреки всичко това обаче малко на брой чакат, че в скоро време доларът ще загуби статуса си на аварийна валута. Към момента централните банки към момента държат 60% от запасите си за интернационална търговия в долари.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР