Интригуващ факт, който бе установен в последното десетилетие, е, че

...
Интригуващ факт, който бе установен в последното десетилетие, е, че
Коментари Харесай

Млечният път откраднал някои от звездите си от друга галактика

Интригуващ факт, който бе открит в последното десетилетие, е, че най-малко половината от 11-те най-далечни звезди в нашата вселена са надалеч от спиралния диск на Млечния път.

Небесните тела са на към 300 хиляди светлинни години от Земята. Сега учените си изясняват това противоречие с догатката, че тези звезди въобще не принадлежат към нашата вселена. Те просто са били присвоени от прилежаща с помощта на невъобразимата гравитация на Млечния път.

Теорията е на група астрономи от Харвардския университет. Те считат, че тези звезди са част от муден, само че непрекъснат поток от галактически материал, изхвърлян от галактиката джудже Стрелец. Тя е една от многото минигалактики, които кръжат край Млечния път и с всяка своя орбита се приближават от ден на ден до него.

Тяхната догадка твърди, че звездите са откраднати от прилежащата на Млечния път вселена джудже Стрелец. За да потвърдят това, учените основали модел, с цел да се възпроизведе пътеката, по която Стрелец е минал през последните осем милиарда години. За задачата били употребявани астрономически наблюдения, с цел да се симулират скоростта и доближаването на галактиката.

Началната скорост и ъгълът на приближаване имат огромен резултат върху орбитата по този начин, както скоростта на ракета и ъгълът, под който тя е изстреляна, въздействат върху траекторията ѝ, декларира Ейви Лоб от университета.

 Планети

Според основания модел преди към осем милиарда годии минигалактиката се доближила извънредно покрай Млечния път. Тъй като Стрелец имал доста по-малка гравитация, нашата вселена си присвоила близо една трета от звездите му и 90 % от тъмната материя.

Възстановката посочила, че три потока от звезди се насочват от галактиката джудже Стрелец към центъра на Млечния път, преодолявайки разстояние от над 1 милион светлинни години. Новите открития станали вероятни с помощта на данните, които са събрани от телескопа на фондацията Слоун в Ню Мексико.

Информацията помогнала на учените да разпознават петте звезди, за които се счита, че са дребна част от откраднатия материал в Млечния път. Учените се надяват, че ще открият и по-големи структури, предсказани от моделите им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР