Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се

...
Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се
Коментари Харесай

АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент

Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се изостря. Българска социалистическа партия към този момент изпреварва ГЕРБ, въпреки и в границите на статистическата неточност - демонстрират данни от национално представително изследване на организация АФИС, извършено от 14 до 19 януари посредством изявлението с 1010 пълнолетни български жители. 24.2% биха дали своят вот за Българска социалистическа партия, в случай че изборите са през днешния ден, 23% биха предпочели ГЕРБ.

Според социолозите на този стадий наподобява едва евентуално нов състезател да се намеси в разногласието за призовото място.

Ето каква би била поддръжката за останалите обединения.



Едва 35% от имащите право на глас биха дали своят вот на изборите за Европейски парламент. Те са главно последователи на Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Шансовете на останалите за лъчение на евродепутат за прекомерно условни и пренебрежимо дребни, откриват от АФИС. Само коалиция " Обединени патриоти " има евентуалната опция да се снабди с повече от един мандат, предвиждат те. Тъкмо тази заран обаче опцията за опазване на обединението се разпадна. Партията на Валери Симеонов НФСБ публично разгласи, че приключва договарянията с Вътрешна македонска революционна организация на вицепремиера Красимир Каракачанов за общо явяване на изборите за Европейски парламент.

При цялата конвенционалност на изчислението 17-те мандата за България биха се разпределили по следния метод:



Ако разликата сред водещите политически сили надвиши 3,4 пункта, това ще значи и разлика от един мандат. Ако има коалиция " Обединени патриоти " и тя премине бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на Движение за права и свободи.

Въпреки предстоящата ниска изборна интензивност, в България, за разлика от другите страни членки на Европейски Съюз, доверието към общоевропейските институции надвишава недоверието. От данните, показани на диаграмата проличава, че обстановката в Европейски Съюз се прави оценка отрицателно, въпреки и не чак толкоз, колкото е оценено ситуацията у нас.



На въпроса за какво, на фона на тази оценка, изборната интензивност не пада още по-ниско, както е в множеството страни от Европейски Съюз, от АФИС изясняват, че у нас българинът не е надъхан да избира, а да санкционира и стачкува. Тоест хората гласоподават освен " за ", а и " срещу " и в някои случаи втората група е по-многобройната. Затова в края на 2018 година Българска социалистическа партия напусна обичайното си ядро и стартира да прибавя външна страна за сметка на съперници на статуквото, която я припознават като инструмент за митинг, пишат от АФИС.

Втората причина е, че българите са изгубили доверие в личната си страна и в съзнанието им ЕС е нещо като леговище, накъдето могат да се упътят. По тази причина у нас е нетипично високо утвърждението на концепцията за общоевропейска прокуратура - 71% от пълнолетните българи са уверени, че политическата система у нас работи за богатите и равенството пред закона съществува единствено на хартия. Това е и повода във всяко второ българско домакинство минимум един човек е един напуснал страната или има намерение да го стори.

В визията на мнозина Европа е избавителен бряг, по тази причина и изборната интензивност у нас през май ще бъде по-висока спрямо съвсем всички други страни от Европейски Съюз, само че по-ниска спрямо онази интензивност, която нормално измерваме по време на национални и локални избори, предвиждат социолозите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР