ИНТЕРВЮАко битовите абонати излязат на свободния пазар, сметките за ток

...
ИНТЕРВЮАко битовите абонати излязат на свободния пазар, сметките за ток
Коментари Харесай

Възраждане: Решенията за въглищните централи са предателство

ИНТЕРВЮ
Ако битовите клиенти излязат на свободния пазар, сметките за ток ще са непостижими Искаме отваряне на Националния проект за възобновяване и резистентност и предоговарянето му в част енергетика, споделя националният представител от " Възраждане " Искра Михайлова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 
-->
- Г-жо Михайлова, тече война сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " за уговорките на България в Плана за възобновяване и резистентност. ГЕРБ упреква " Промяната ", че са се съгласили 40% от въглищните ни централи да бъдат затворени до 2026 година " Промяната " твърди, че ГЕРБ лъжат и в Плана подобен ангажимент няма. Каква е истината?

- За да бъдем задоволително точни и справедливи,  би трябвало да кажем, че това,  което " Продължаваме промяната " направи с Националния проект за възобновяване и резистентност, е просто продължение на поредност решения от страна на ръководството на ГЕРБ. И каквото и да приказват ГЕРБ, в този момент би трябвало да знаем, че това е една и съща посока, сложена от тях, продължена от " Продължаваме промяната ". Ние от " Възраждане " от 2020 година, откогато стартира да се разяснява Плана, имаме систематични и поредни позиции, в които предупреждавахме, че в проекта предстоят  да бъдат сложени задължения за заличаване на въглищните ни мощности.

Първото, което направиха от " Продължаваме промяната ", е да фиксират 2026 година за понижаване на 40% на мощностите на въглищните централи. Но тук е значимо сънародниците ни да знаят, че тези проценти са по отношение на 2019 година Това значи, че ние не разясняваме 40 %, а повече от 55 %, които би трябвало да бъдат закрити, защото 2019 година е енергийно най-слабата от към произвеждане на електрическа енергия от въглища за последните 30 година Това решение, залегнало в Националния проект за възобновяване и резистентност, граничи с национално изменничество.

Точно това е повода ние от " Възраждане " две седмици от началото на работата на 48-то Народно заседание на дата 27 октомври да внесем план на решение, с който желаеме да бъде длъжен Министерски съвет да отвори за преразглеждане Националния проект за възобновяване и резистентност в частта енергетика и Народното събрание да вземе решение за унищожаване на тези текстове от Плана, които обричат българската енергетика на взаимозависимост от външни доставки. Със записаното в сегашния План България от експортьор на електрическа енергия ще се трансформира във вносител, несъмнено в случай че има от къде, защото все още ние зареждаме няколко балкански страни с електрическа енергия и обезпечаваме всички пикови мощности на Балканите.

- Страната ни поемала ли е ангажимент до 2038 година да се освободи от въглищните централи?

- Да! В Националния проект за възобновяване и резистентност в десета глава " Декарбонизация "   в едно от първите фрази е записано тъкмо това. До 2026 година по отношение на 2019 година би трябвало да понижим въглеродните излъчвания с 40%, което в действителност е еквивалентът на мощностите от въглищните централи. Записано е още, че до  2038 година България би трябвало да завърши с всички въглищни мощности в страната. Това значи, че в изискванията, в които приказваме за диверсификация от външни източници на електрическа енергия, това, което е вписано в Плана, е тъкмо противоположното на диверсификация.  Припомням, че в последните месеци това се приказва във връзка с газа, само че то се отнася и за електрическата енергия. Каква по-голяма диверсификация може да има страната ни от личното си национално произвеждане на електрическа енергия. Въглищните ни централи, изключително в частта минно-енергийния комплекс " Марица- Изток ", са затворено произвеждане. Тоест там се добива ресурсът - лигнитните въглища, и там се създава електрическата енергия. Затворен цикъл на произвеждане на електрическа енергия, в който няма интервенция на нито една непозната страна, с цел да произведем 40% от електрическата енергия, която употребяваме, и част от която изнасяме, а в избрани основни моменти и повече, защото знаете, че потреблението всеки ден е друго. Например преди два дни, когато аз ревизирах в Инженерингова стопанска организация, потреблението в размер на 50 % от енергийния микс на България се произвеждаше в този ден от въглищните ни централи. Правителството на четворната коалиция - Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, които записаха в Националния проект за възобновяване и развиване съответните години - 2026 година и 2038 година, споделя по този начин: България стопира да бъде самостоятелна от производството на електрическа енергия! 

- Какво ще се случи с региона на Стара Загора, в случай че въглищните мощности в Маришкия басейн бъдат затворени?

- В  Националния проект за възобновяване и резистентност в частта енергетика има няколко притеснителни момента. Освен страшното решение България да унищожи енергийната самостоятелност през 2026 и 2038 година, има крайни периоди и за либерализация на пазара на електрическа енергия. Припомням, че преди няколко години бизнесът излезе на либерализирания пазар и това се смяташе за положително решение. Към момента обаче, като вземем под внимание поредицата от рецесии, първо рецесията от по този начин наречената пандемия от Ковид 19, по-късно енергийната рецесия, видяхме, че либерализираният пазар на електрическа енергия не е преференциално решение за бизнеса. Тогава се наложи Народното събрание да вземе единомислещо поредност от решения в поддръжка на бизнеса, с които безусловно отстранява либерализирания пазар. Тоест има граница, с която обезпечава големите суми, които бизнесът заплаща за електрическа енергия. В Плана е заложено този либерализиран пазар да не е единствено за бизнеса, само че и за семействата, което значи по-високи и непостижими сметки за ток и за битовите консуматори.

- " Възраждане " съобщи, че от ограниченията, записани в Плана за възобновяване и резистентност, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще допре всеки един българин и всяко едно домакинство. Какво друго Ви тормози?

- Притеснява ни това, че в случай че семействата излязат на либерализирания пазар, ще бъдат изправени пред непостижими за заплащане сметки за електрическа енергия.

- Как тези поети от страната ни задължения могат да бъдат предоговорени?

- С отваряне на Националния проект за възобновяване и резистентност и с обосновка, която сега ни разрешават редица фактори. Към предлагането на " Възраждане ", което внесохме през октомври, имаме мнения на няколко министерства и министри. Включително и в европейския механизъм е записано, че от самото начало може Планът да се отваря и да се предоговаря. Това е допустимо и е въпрос на политическа воля да бъде направено. Аргументи има задоволително, с цел да може да бъде признато и от Европейската комисия, макар че те все още не декларират предпочитание за сходно нещо. След като сме суверенна страна, би следвало обаче решенията на Народното събрание на Република България да са съобразени първо с националния интерес на жителите на страната ни.

- Обяснете следствията за хората, в случай че минат на свободния пазар на ток?

- При състояние,  че даже в медиите четем, че българските пенсионери вървят в читалища и библиотеки, тъй като не могат да си разрешат да се отопляват в домовете си, ние да имаме точка в Националния проект за възобновяване и резистентност, в която е вписано, че  ще изведем и битовите консуматори на либерализирания пазар и че ще закрием личните ни мощности за произвеждане на електрическа енергия, е освен национално изменничество, само че и геноцид към народа ни. Видяхме по какъв начин бизнесът беше изправен пред непостижими за заплащане сметки за електрическа енергия и четворната коалиция, която ръководи до неотдавна, да желае да изправи пред това и битовите консуматори е незаконно.

- С какъв брой ще се покачат сметките за ток, в случай че битовите клиенти излязат на свободния пазар?

- Ако в този момент едно домакинство заплаща 100 лева за ток, то при излизане на либерализирания пазар ще заплаща сред 600 и 800 лева, според от това какви са цените за ден напред. И това като имате поради, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, ние имаме  население, което доста преди енергийната рецесия не може да си разреши да се отоплява свободно. 

- Трябва ли България да влага в атомната си енергетика? АЕЦ " Белене " или 7-ми блок в АЕЦ " Козлодуй "?

- Не бива да повтаряме закононарушението с АЕЦ " Козлодуй ". Когато България влезе в Европейския съюз, затвори 1,2,3,4 блок. След това наряза тези блокове, които няма по какъв начин към този момент да проработят, даже и да желаеме. България би трябвало да развива своята нуклеарна енергетика, тъй като тя се разяснява даже и като зелена такава, и излиза отвън глобите, които зелените политики на Европейския съюз постановат. Позицията на  " Възраждане " е, че би трябвало да развиваме нуклеарната си енергетика.

- Служебното държавно управление разгласи, че е овладяло рецесията с газа. Какъв е Вашият коментар?

- България, за благополучие, е дребен консуматор на газ. Тук ще Ви върна на първия Ви въпрос, в който споменавате, че ГЕРБ упрекват в нещо " Продължаваме промяната ". Ще напомня, че когато ГЕРБ работиха по Националния проект за възобновяване и резистентност, бяха заложили въглищните тецове да преминат в паро-газови централи. Нещо, което още веднъж напомням, че направи Германия, на която се наложи незабавно да ги преработи, когато се сътвори рецесията с газа. Това в България, за благополучие, не се случи заради редица аргументи. Ние от " Възраждане " постоянно сме били срещу дейностите, които заплашват сигурността на енергийната самостоятелност на страната.  Кризата с газа можем да забележим дали сме я овладели след няколко месеца, защото цените, които служебното държавно управление съумя да реализира, са по-ниски от тези, които съумя да реализира държавното управление на четворната коалиция. Тези цени обаче не са на равнищата от преди рецесията и те отново са в пъти по-високи. Там цените се дефинират отново от разнообразни фактори, само че рискът за страната ни продължава да идва от прекратения контракт с " Газпром " с едно решение на Министерски съвет. То беше показано от тогавашния министър-председател Кирил Петков като единомислещо взето и с него се подрежда на " Булгаргаз " да не отварят нова сметка, по която Руската Федерация изискваше да бъдат заплащанията по дълготрайния ни контракт. Това сега слага България в риск от арбитражно дело. Видяхме, че Финландия заведе такова против Руската Федерация, само че го загуби, и в този момент дължи милиарди на Руската Федерация за несъблюдение на контракта. Благодарение на това, че опозицията в 47-ото Народно заседание, от която е част и " Възраждане ", се опълчи на държавното управление на Кирил Петков и предотвратихме и от страна на България да бъде заведено такова дело. Ако Руската Федерация на собствен ред не предприеме това по дълготрайния контракт, може и да ни се размине. Ако повдигне обаче арбитражно дело, България е изправена пред риск поради пагубните решения на четворната коалиция да изплаща милиарди на Руската Федерация във връзка с газа. Санкциите, които България непрестанно поддържа покорно, усложняват дипломатическите връзки сред страната ни и Руската Федерация, и ние сме изправени пред неустановеност във връзка с газовите доставки. Истината е, че решенията на последното постоянно държавно управление способства за  тази неустановеност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР