Интерконекторът с Гърция не е готов, заяви служебният регионален министър

...
Интерконекторът с Гърция не е готов, заяви служебният регионален министър
Коментари Харесай

Строежът на интерконектора с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в България

Интерконекторът с Гърция не е подготвен, съобщи служебният районен министър Иван Шишков след работна среща с представители на плановата компания и на Министерството на енергетиката. Той сподели пред публицисти забележките на редица държавни институции и увери, че страната застава зад строителя с цел да се отстранят нередностите и да се форсира стартирането на тръбата преди отоплителния сезон.

140 км. е дължината на междусистемната връзка, свързваща Комотини със Стара Загора. На нея има няколко компресорни станции. По план тя би трябвало да доставя по 3 милиарда куб. м. синьо гориво или това е съвсем цялото ползване на България. Основната цел на нейното ускорение е да може по тръбата да тече азерски газ. Проектът планува на по-късен стадий потенциалът на интерконектора да се увеличи на 5,5 милиарда Той се стопанисва от взаимно българо-гръцко сдружение, 50% от които се държи от БЕХ, а другите 50% от гръцката компания " Посейдон ". Регионалният министър увери, че цялата страна застава зад строителя, с цел да може по тръбата в най-скоро време да потече газ. Вижте и детайлностите. "



Служебният районен министър изясни какви са аргументите за закъснение на конектора.

" Това, което ние сме открили към този миг, е, че е имало възражения от разнообразни институции - противопожарна защита, напоителни системи, в това число и от Министерство на околната среда и водите. Това, което виждате са забележките от съответните институции. Аз съм срещнал персонално, още в първия работен ден, всички съответни министри и се работи по въпроса за оптимално бързо премахване на всички проблеми, с цел да може да се приключи по най-бързия метод градежът ", съобщи арх. Иван Шишков, длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Забавяне е имало и при строителството.

" За страдание има незавършени строително-монтажни работи, за които е водена преписка във времето обратно и може да се каже, че те са известени, за всички което се е случвало, за всичките пропуски ", сподели Иван Шишков.

За ускореното стартиране на конектора планът се разделя на две елементи, като в първия стадий се залагат най-важните строителни действия, директно свързани с стартирането на тръбата.



" Този строител сега ще се употребява с най-големите привилегии от всички строители в България. Цялата страна е разполагаем, само че желаеме експедитивност и качество за дотъкмяване на първия стадий, с цел да може да се обезпечи въвеждане в употреба на частта на оборудването, което е извънредно наложително, с цел да може да се обезпечи газ за България ", изясни служебният министър.

От плановата компания увериха, че ще изпълнят условията.

" Правим всичко допустимо да бъдем подготвени до отоплителния сезон. Минахме много елементи, какви тъкмо са остатъчните действия и се обединихме в едно - да създадем поетапност, тъй че да влезем в употреба оптимално бързо, така наречен първи стадий да бъде приоретизиран и още тази седмица, без да желая да приказвам и аз за периоди, тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в употреба ", сподели Теодора Георгиева от " АЙ СИ ДЖИ БИ ".

От районното и от енергийното министерство отхвърлиха да посочат дали са наложени неустойки на строителя за забавянето на градежа.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР