Интересен и здравословен начин за привличане на туристи прилагат в

...
Интересен и здравословен начин за привличане на туристи прилагат в
Коментари Харесай

Киргизстан привлича туристи с кобилешко мляко

Интересен и здравословен метод за привличане на туристи ползват в Киргизстан. Там оферират кобилешко мляко - прясно и ферментирало. То може да се употребява в заведения по западен пример и в традционните за киргизите юрти.

Киргизстан намира метод да притегли повече туристи. Централноазиатската страна предлага напитка, добре известна измежду планинците. Става дума за кобилешкото мляко, наречено още кумис. Според локалните хора, то е неповторим метод за укрепване на имунната система.

" Опитвам се да пристигам тук и да пия кобилешко мляко всяка година през май или юни.Забелязах, че през годините в които не пия кумис се усещам слаба,а когато го пия не се разболявам, даже не простивам през зимата ", споделя Гулджамал Мамбетова - посетителка.

Прясното и ферментиралото кобилешко мляко се радват на интерес и от страна на чужденци в Киргизстан.

" Много харесваме кумиса и самаала. Много са вкусни.Решихме да ги опитаме откакто чухме за тях от наши другари, посетили Киргизстан ", разяснява Ибрахим Ал Шариф - екскурзиант от Саудитска Арабия.

Важността на млечната напитка може да се види и в името на столицата Бишкек.Градът е кръстен на весло, употребявано за разтрошаване на ферментиралото мляко.

Кумисът е обвързван с историята на Киргизстан, ношите предшественици са го пиели освен с лечебна цел, а всекидневно, изяснява чиновник в курортно населено място.

" Сезонът на кумиса е стеснен - от май до края на юли.През това време посрещаме освен локални гости, само че и чужденци от околните страни от Общността на самостоятелните страни. Също по този начин в последно време има доста туристи от Европа и Русия ", споделя Улукбек Бектиянов - управител в курорт.

Любопитна детайлност е методът на доене на кобилата. Той е по-различен от този при кравите.За задачата човекът-дояч би трябвало да обхване крайници на животното.И още нещо - доенето се прави от средата на май доникъде наюли.Приключва обичайно с появяването на звездния куп Плеяди в нощното небе.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР