Интересът на Китай към България е сериозен. За няколко месеца

...
Интересът на Китай към България е сериозен. За няколко месеца
Коментари Харесай

Китай има много сериозен интерес към България, смятат икономисти

Интересът на Китай към България е сериозен. За няколко месеца е реализирано доста, като следва да се построи логистичен хъб „ 16+1 “ за страните от Централна и Източна Европа в Шенжен. Там инвестицията е на стойност от повече от 150 млн. $, означи шефът на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и Централна и Източна Европа Васил Гелев пред Българска национална телевизия.

Вчера стана ясно, че Китай дава 2 милиарда евро на страните от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1 ", като близо 75 % от тези средства са планувани за България. През 2017 година Българската банка за развиване е сключила с Китайската банка кредитни съглашения за над 100 млн. евро, съобщи министърът на стопанската система по време на форума.

"Пресилено е да се приказва за забрани за импорт на избрани артикули в Китай. Вносът на избрани артикули в Китай е съпроводен с издаването на двустранни протоколи сред съответните страни. България е стартирала 28 процедури, от които са финализирани пет. Китайският пазар е скъп за всички производители от Централна и Източна Европа, защото дава непоклатимост ", съобщи Васил Гелев.

Той увери производителите от района, че китайският пазар дава опция за дълготрайно увеличение на индустриалните благоприятни условия на фирмите, без да е належащо в началото да се изнасят огромни количества продукция.

Според икономиста Красен Станчев Европейският съюз е най-богатият пазар в света, поради което и Китай демонстрира толкоз жив интерес към Европа. Една от силите на китайската стопанска система е, че държавното управление заема дребна част от стопанската система - 20% от Брутният вътрешен продукт.

"Едно население от към милиард и половина, към 85 хиляди души дърпат от стопанската система към себе си и приятелите си. От тях към 1500 взимат решения. Това дава успеваемост във взимането на решения. Една от забавните сфери на съдействие с Китай е строителството и интернет търговията. Друга сходна сфера е логистичният бизнес ", изясни Станчев.

Снощи министър председателят Бойко Борисов посрещна ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който дойде на четиридневно публично посещаване в София. Двамата ще обсъдят развиването на връзките сред България и Китай и опциите за в допълнение активизиране на търговско-икономическото съдействие по време на работна вечеря сред двете делегации резиденция "Бояна ".

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се семейства от България. Основната цел на форума „ 16+1 “ е да задълбочи комерсиалните връзки и икономическото съдействие сред страните участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР