Интересът на чуждестранните инвеститори към вложения у нас, макар и

...
Интересът на чуждестранните инвеститори към вложения у нас, макар и
Коментари Харесай

Южноафриканци изкупуват моловете

Интересът на задграничните вложители към инвестиции у нас, въпреки и нерешителен, се прояви и през миналите дванадесет месеца. И обхвана един необятен кръг от бизнеси. Но на пазара преобладаваха най-много сделките на бизнес парцели и в ИТ бранша. Повечето покупко-продажби са и дребни по мярка, само че това е обикновено за страната ни.

Разбира се, за всички 2017-а ще си остане годината на бизнес парцелите. И освен поради парите, които се трансферираха сред портфейлите на продавачите и купувачите. По неофициални данни преди края на годината става въпрос за над 850 млн. евро.

В рекордна договорка южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи столичния мол "Парадайс " за 252.9 млн. евро. А това го трансформира в най-скъпия парцел в България. Така той лиши купата от комерсиалния център "Сердика ", платен също от NEPI преди няколко месеца за 207.4 млн. евро. New Europe Property Investment влезе у нас още през 2016 година, като искаше да придобие и The Mall на бул. "Цариградско шосе " в столицата, само че продажбата зацикли. Промени имаше и в бранша на комерсиалните площи в страната. С нови притежатели се снабдиха "Мол Варна " (вече "Делта планет Варна "), както и моловете "Галерия " в Бургас и Стара Загора.

ИТ секторът продължава да поддържа имиджа си на една от най-конкурентните български промишлености. Чуждестранни купувачи бяха най-активните в случилите се през годината продажби на дялове или на цели такива компании.

Имаше покупко-продажби и в противоположната посока. Българската ИТ компания Bulpros купи немската компания за информационна сигурност GBS (Group Business Software), за която заплати 11 млн. евро. Немският пазар е основен за Bulpros от 2010 година, като обезпечава над 70% от приходите на компанията. За Bulpros работят над 900 чиновници в 14 местоположения по света.

Не можем да пропуснем и интензивността при вложенията на зелено в един бранш, който печели от ден на ден благосклонностите на задграничните вложители - за произвеждане на автомобилни елементи за водещите международни компании. В него в България се конкурират 111 огромни компании, чиито поделения доставят с съставни елементи съвсем всички марки от интернационалната автомобилна промишленост. Приходите им надвишават 1.55 милиарда евро и съставляват 3.5% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това обаче са резултатите единствено на половината от всички компании, които са директно заети в производството на автокомпоненти.

В този ред нов цех на "Язаки България " проработи в Димитровград. Това е третото и най-голямо дружество в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а главният клиент на продукцията е Mercedes-Benz. Вълната с нови фабрики в бранша доближи и до Пазарджик. Фабрика за съставни елементи там откри немската фамилна компания Kostal. Предприятието има над 300 чиновници и работи по контракт с Audi. Освен него Kostal има и цех в Смолян.

В бранша за импорт и продажба на коли също станаха промени. Сделките бяха малко изненадващи, защото пазарът в България се развива доста добре и даже демонстрира двуцифрен напредък. Добре е въпреки всичко, че бизнесът минава в ръцете на други огромни задгранични вложители.

Само за рекордните осем дни Комисията за защита на конкуренцията утвърди продажбата на

"Мото Пфое "

формалния вносител на Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България, на японската Sumitomo Corporation. Цената не е оповестена в решението на Комисия за защита на конкуренцията, само че съгласно неофициални данни бизнесът на "Мото Пфое " се прави оценка на към 60 млн. евро, което прави договорката една от най-големите за 2017-а. Sumitomo Corporation придобива надзор върху "Мото-Пфое " и дъщерните му сдружения "Мото-Пфое БГ " и "Мото-Пфое лизинг ", както и върху "Пфое организация ". Японската компания работи от години в България.

"Мото-Пфое " влезе в България преди 26 години, когато фамилната компания Hugo Pfohe от Хамбург стартира да внася Ford. По-късно тя прибавя към портфолиото си и Jaguar, Volvo и Land Rover. Според доклада й за предходната година компанията държи 9.41% от пазара на нови коли.

Японците развиват търговията с коли от години, въпреки да не е от най-важните й действия. Компанията има и бизнес с произвеждане и дистрибуция на авточасти в Европа.

Сред знаковите за годината покупко-продажби е следващата смяна в собствеността на производителя и дистрибутор на бутилирана вода

"Девин " АД

През март Комисията за защита на конкуренцията позволи продажбата. Белгийската компания Spadel купи каузи от 93.29% на Advent International и закупи директен едноличен надзор върху българската компания. Купувачът е профилиран в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови питиета. Сделката е на стойност 120 млн. евро. Spadel се управлява от семейство Дьо Боа, което държи над 93% от капитала й, а останалите бумаги са благосъстоятелност на самостоятелни и финансови вложители. Акции на компанията се търгуват на Euronext Brussels.

Част от договорката е и дъщерното сдружение на "Девин " - "Атлантик Дивайн ", което се занимава с комерсиална разработка и употреба на минерални води, употреба и обслужване на балнеокурорти, санаториуми, хотели и други туристически обекти, външнотърговска активност и други. "Девин " държи 30-40% от пазара на произвеждане и продажба на бутилирани води, съгласно разбора на комисията. По-незначителен е делът на компанията в производството на плодови питиета и нектари - до 5% и за двата продукта. Купувачът няма пазарно наличие в страната, заради което след концентрацията пазарният дял, който заема българската компания на всеки един от съответните пазари в България, ще остане неизменен. А това значи, че договорката няма да окаже влияние върху пазара на води и сокове в страната.

Сред огромните стратегически играчи усещане прави холандската компания "Дийтсман ", която през юли стана мажоритарен притежател на

"Енергоремонт холдинг " АД

Цена не беше оповестена, само че тогава пазарната оценка на българската компания беше 76.9 млн. лв.. От 40 години купувачът е водач в употребата и поддръжката на уреди в нефтената и газовата индустрия, комуналните услуги и индустрията, строителство и реорганизация на електроцентрали, както и в производството и монтажа на енергетично съоръжение. За договарянията сред акционери на "Енергоремонт " и холандците се разбра при започване на май. Българската компания и клоновете й у нас правят рехабилитация, рационализация и реорганизация на енергийни уреди. В чужбина компанията има посланичество в Белград, клон в Косово, смесени сдружения в Македония и Албания и партньорска компания в Гърция.

"Дийтсман " Н.В. като акционер, притежаващ (пряко и непряко) 97.50% от акциите на "Енергоремонт холдинг ", насочи търгово предложение за закупуване на книжата на останалите съсобственици. Оферираната от мажорния акционер цена е 4.15 лева за един брой. Тя е равна на най-високата цена за една акция на "Енергоремонт холдинг ", платена от предложителя и от обвързваните с него лица за последните шест месеца. Срокът за приемане на офертата е 28 дни, който изтича в края на годината.

През годината и български компании получиха благосъстоятелност на външни пазари. Четири завода (два в Германия и по един в Италия, и в Тунис) купи в чужбина компанията за произвеждане на батерии "Монбат ". Целите й са да консолидира опциите за преработване в групата и да влезе в "бизнеса на бъдещето " - производството на характерни цилиндрични литиево-йонни акумулатори с висока мощ. А те ще се употребяват в хибридни транспортни средства - влакове, камиони и рейсове..

Mercedes с арабски дистрибутор у нас

През април компанията "Силвър остарял моторс " ЕАД купи бизнеса с продажби и сервиз на коли Mercedes на "Балкан остарял ", благосъстоятелност на Willi Betz. Така немската марка към този момент ще се продава в България от милиардер от Саудитска Арабия вместо от софийската компания, която го правеше през последните 25 години. Промяната публично бе оповестена от притежателя на марката - немската компания Daimler: "Силвър остарял моторс " е новият общоприет представител на марката за България за продажбите и следпродажбеното обслужване на марките Mercedes-Benz, Setra и Fuso.
Плановете на новата компания за обслужване на клиентите и сервизиране на колите Mercedes са да изведе първокласната марка до водачеството на пазара у нас до две години. Един от методите да стане това е възстановяване на следпродажбеното обслужване, а аварийните елементи ще се доставят към този момент пет дни в седмицата от Германия. Другата цел на "Силвър Стар " е да завземе по-голям пазарен дял при търговията с използвани коли, като предлага модели на склад, непосредствено доставени от Daimler AG.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР