Интерес към щраусовите яйца за Великден отчитат във ферма Щраусово

...
Интерес към щраусовите яйца за Великден отчитат във ферма Щраусово
Коментари Харесай

Интерес към щраусовите яйца за Великден отчитат от ферма за щрауси

Интерес към щраусовите яйца за Великден регистрират във плантация „ Щраусово развлечение ", която се намира до Долна Баня. Освен щрауси, там се отглеждат птици от типа ему и нанду. В началото на юли се чака да се излюпят дребните шрауси, сподели за Българска телеграфна агенция Христина Пенчова, която от няколко години работи във фермата.

В последните две-три години набъбна ползата към щраусовите яйца. Има хора, които от декември се записват за щраусови яйца за Великден, сподели тя.

За великденската софра те са по-интересни и нетрадиционни, разяснява още Пенчова. И уточни, че щраусовите яйца провокират неспокойствие най-много у децата.

Пенчова сподели, че има повишаване на щраусовите яйца. По думите ѝ това се дължи на увеличените цени на фуража, с който се хранят тези огромни птици. Сега се минава на различен фураж, с цел да се подсилят животните, тъй като стартира снасянето, разясни тя.

Приготвяне на щраусовото яйце

За разлика от кокошите яйца, които обичайно боядисваме на Великден, щраусовите не се оцветяват по този начин елементарно. Пенчова описа, че това е по този начин, тъй като щраусовите яйца са по-лъскави. Тази година за Великден се радваме на яйцата на емуто, които са тъмнозелени и все едно са боядисани, добави тя.

При консумация би трябвало също да се има поради, че черупката на щраусовото яйце е по-твърда. Най-бързият метод за пробиването ѝ е с бормашина, сподели Пенчова. Прави се един отвор и яйцето се издухва с елементарна сламка. По този метод може да се направи омлет, крем карамел или кекс, изясни тя.

Специалитетът в „ Щраусово развлечение " е яйце на око. Посетителите могат да го опитат най-вече през лятото, когато има и повече яйца, описа Пенчова. Яйцето се разрязва на две деликатно, с цел да се резервира жълтъкът здрав.

Забавление с щрауси

През празничните дни фермата за щрауси събира гости. В „ Щраусово развлечение " хората имат директен контакт с птиците, могат да ги погалят и нахранят. Щраусите и емутата са обществени, първите са по-страхливи, до момента в който вторите са по-щури, описа Пенчова.

Ако се тормозят или не желаят контакт, щраусите се крият. Те имат сензитивен слух и не обичат мощните шумове, означи тя.

Любопитно е, че щраусите в действителност не си заравят главата в земята от боязън. В Африка, по време на сухия сезон, щраусите търсят мокър пясък, с цел да охладят главата си, изясни Пенчова.

Друг забавен факт е, че щраусите тежат не повече от един кг при излюпване. Те обаче порастват бързо и единствено до година и половина към този момент са достигнали оптималния си размер.

Любимият щраус на Христина е Габи, която е считана и за звездата във фермата. Тя обича да гушка гости и да ги закача, от време на време даже и да взима нещо от джоба им, в случай че даден предмет е привлякъл вниманието ѝ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР