Интензивният политически огън относно закупуването на изтребителите F-16 не спира,

...
Интензивният политически огън относно закупуването на изтребителите F-16 не спира,
Коментари Харесай

Министерството на отбраната обясни в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена

Интензивният политически огън по отношение на закупуването на изтребителите F-16 не стопира, откакто късно нощес Министерството на защитата (МО) разгласява цялостен лист с отговори на поставените от президента Румен Радев въпроси по договорката.
Припомняме, че нощес (24 юли) президентът направи послание, в което изясни за какво постанова несъгласие на договорката. Още до момента в който го правеше стана ясно, че ветото му пада на равнище комисия и се чака дефинитивно да бъде преодоляно на следващия ден, 26 юли, в пленарна зала. Но Радев не е налагал още несъгласие на смяната в Закона за държавния бюджет, с която се финансира договорката – нещо, което финансовият министър Владислав Горанов означи и попита да бъде ли чакано несъгласие и там, като увери, че няма проблем Народното събрание да работи изключително, с цел да преодолее и такова несъгласие.
" Задължителен е нов спор в Народното събрание, който да даде явен отговор по какъв начин са предпазени българските ползи във връзка с: Цената за придобиване от 2.2 милиарда лв. без Данък добавена стойност при 100% предплатено плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, съоръжение, образование и услуги, при който самолетът остава с лимитирани способности; Скрити и неуточнени разноски, които България ще заплаща след това във връзка с инфраструктура, превоз, въоръжение, съоръжение, образование, услуги, налози и такси; смяна на клаузите на контракта едностранно от изпълнителя без координиране с българската страна във връзка с цени, периоди и размер на доставки и услуги; неустойки на несъблюдение ", сподели Радев през вчерашния ден.
Сега Министерството на защитата разгласява 18 страници с отговор тъкмо в тенденция тези изказвания. Още първоначално категорично е очебийно, че изтребителите ще имат многоцелеви качества и ще бъдат изцяло оперативно съвместими във въздуха и на земята. Уточнява се обаче, че на по-късен стадий ще има въоръжение за поразяване на преносими и стационарни цели на земята – към този момент има такова за въздушни цели „ във и отвън рамките на образната видимост ”.
Уточнява се и, че първите два самолета ще се употребяват за инженерно-техническо образование на място в Съединени американски щати, а в действителност третият и четвъртият ще дойдат в България – в средата на 2023 година. Възможно обаче било да има смяна в графика - тъй като в този момент изискването е контракт да бъде подписан до 31 юли тази година! Припомняме, че ветото бави подписването на контракта
Що се отнася до допустимо оскъпяване на контракта, от МО прецизират, че не може да се приказва за закрепена, а за планирана цена – 1,265 милиарда $. МО споделя и, че при избрани условия може да има поевтиняване – зависи по кое време се купуват съставни елементи, само че споделя и, че не може в този момент да даде точна стойност на това какви налози, такси и мита ще би трябвало да заплати МО по договорката.
Пълният лист с отговорите вижте ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР