Ние защитаваме правата не само на дванадесетте, които са класирани,

...
Ние защитаваме правата не само на дванадесетте, които са класирани,
Коментари Харесай

Министър Николов спря назначенията на 12 нови търговски аташета на кабинета Денков

Ние пазиме правата освен на дванадесетте, които са класирани, а на всички над 190 души, които са взели участие в състезанието , сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция министърът след присъединяване си в семинар на тематика " Иновациите в българската отбранителна промишленост и модернизацията на Българската войска " в Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Форумът е под патронажа на служебните министри на защитата и на стопанската система и промишлеността Атанас Запрянов и Петко Николов.

Николов сподели, че евентуално ще бъде извършен нов конкурс, при други по-ясни правила, които да дават опция на всеки да взе участие, а когато има недоволни от избрани дейности на комисията, да могат да ги апелират пред съда по планувания в разпоредбите на състезанието ред.

Получих три отчета от комисиите, които са работили по този въпрос, като на тяхна база стигнахме до единомислещото решение за тази анулация заради доста аргументи, само че най-важната е, че изначално липсва законодателна база за осъществяване на подобен " обществен " конкурс , сподели министърът.

По думите му на никое място в законодателството не е планувана опция за провеждането на сходен конкурс, а когато подобен се провежда, би трябвало да бъдат основани и правила, които да пазят всички участници. В случая на никое място в разпоредбите не е планувана опцията за някаква правна отбрана на участниците, с цел да могат те да защитят правата си, когато считат, че процедурата е неправилна или когато са налице дейности на органа, който организира процедурата, които опонират на закона, сподели министърът.

Той заяви, че е получил няколко сигнала за нарушаване на процедурата и на разпоредбите, както и за нарушавания от страна членовете на комисията . Сред тях засяга нарушаване на подзаконов акт към нормативен документ, обвързван с изпращането на наши дипломати в чужбина, съгласно който всички, които са приключили езикови гимназии или съответните филологии, се освобождават от задължението да държат изпит по езика . В конкурсните правила за търговски аташета обаче такава опция не е била планувана, сподели министърът. Друг проблем е обвързван с декласирането от комисията на участниците, които не са могли да се явят на изпита, само че са показали болнични листове, същото се е случило и с хора, които не са могли да пътуват заради осъществяване на служебните си отговорности и са поискали онлайн събеседване или изпит по език.

След в началото подадени над 180 заявки за присъединяване в състезанията по асортимент на нови стопански представители в Службите по търговско-икономическите въпроси на България, оповестени от Министерството на стопанската система и промишлеността, общо 13 претенденти минаха през процедурата сполучливо, оповестиха от ведомството в края на март. Конкурсите се организираха в три посоки - " Европейски страни " ; " Страни от Оперативно-наблюдателно дело " ; и " Азия, Африка, Америка и Австралия ". Процедурата по асортимент бе оповестена от икономическото министерство за 23 свободни позиции в 21 страни през октомври 2023 година, като претендентите трябваше да преминат през няколко стадия на оценка. В оценяващата комисия, с която кандидатите събеседваха на финалния стадий, беше обезпечено присъединяване на представители на Министерството на външните работи, на национално показаните работодателски организации, на специалисти от научните среди, на просветителните институции и на неправителствените организации.

След събеседването с членовете на Комисията по асортимент сполучливо показали се бяха претендентите за следните 13 дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирства, гр. Дубай; Съединени американски щати - гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР