Европейският съюз е изготвил обещания за дългосрочна подкрепа за сигурността

...
Европейският съюз е изготвил обещания за дългосрочна подкрепа за сигурността
Коментари Харесай

ЕС се ангажира с дългосрочна подкрепа за сигурността на Украйна

Европейският съюз е изготвил обещания за дълготрайна поддръжка за сигурността на Украйна, като подсигурява на Киев повече оръжия, военно образование и друга помощ за години напред. Това излиза наяве от проектодокумент, представен от " Ройтерс ".

Проектът, обявен за първи път от немския вестник " Велт ам Зонтаг " през уикенда, дефинира уговорките на Европейски Съюз за сигурността към Украйна, които публични лица се надяват да приключат през юни или юли.

В документа се показва, че при положение на " бъдеща експанзия " Европейски Съюз и Украйна имат намерение да се съветват в границите на 24 часа по отношение на потребностите на Киев и " бързо да дефинират " идващите стъпки в сходство с уговорките.

Документът е част от по-широко изпитание на сътрудниците на Украйна да обезпечат гаранции, че ще стоят до Киев в дълготраен проект, поради събитията, че не се вижда краят на войната против съветската инвазия и няма непосредствена вероятност за участие в Европейски Съюз или НАТО.
 Европейски Съюз има предложение за гаранции за сигурност към Киев?
Европейски Съюз има предложение за гаранции за сигурност към Киев?

Welt am Sonntag разполага с документ от 11 страници, който сега се обсъждал

" Основавайки се на съществуващата поддръжка, уговорките на Европейския съюз в региона на сигурността включват предвидима, дълготрайна и устойчива поддръжка за сигурността и защитата на Украйна ", се показва в плана от 10 страници с дата 12 април.

Дипломати обясниха, че посланиците на 27-те страни членки на Европейски Съюз са разискали текста в Брюксел предишния месец и в този момент той е в основата на полемиките с Украйна.

Отделно през последните месеци осем от съдружниците на Киев, измежду които Англия и членове на Европейски Съюз като Германия и Франция,

Длъжностни лица обаче акцентират, че сходни съглашения не са същите като пакта за взаимна защита сред страните от НАТО . По-скоро те са ангажимент за обезпечаване на Украйна на оръжие и друга помощ, тъй че страната да укрепи личната си сигурност и да възпре всяко бъдещо навлизане.

Документът изброява девет форми на помощ за сигурност и защита, които Европейски Съюз ще продължи да дава - в това число доставки на оръжие, образование на бойци, съдействие с отбранителната промишленост и помощ при разминирането.
 Европейски Съюз оказва помощ с още 1,5 милиарда евро на Украйна
Европейски Съюз оказва помощ с още 1,5 милиарда евро на Украйна

Страната се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно тази година

Ангажиментите ще останат в действие, " до момента в който Украйна върви по своя европейски път " и ще бъдат преразгледани най-късно след 10 години.

Не се прецизира цената или количеството на бъдещата помощ. Подробностите за препоръчаните ограничения ще би трябвало да бъдат съгласувани настрана сред 27-те страни членки на Европейски Съюз, които дават и своя лична двустранна помощ на Украйна.

В документа се отбелязва, че Европейски Съюз се е съгласил да даде 5 милиарда евро на фонд за военна помощ на Украйна през тази година, само че не дава обещание същото за идващите години.

" По-нататъшни сравними годишни нараствания могат да бъдат планувани до 2027 година ", се прецизира в документа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР