Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към

...
Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към
Коментари Харесай

Радев: Институциите трябва ефективно да приобщават младите хора към своята работа

Институциите би трябвало да приобщават младежите към своята работа, към процесите по разработване и взимане на решения и към контрола на тяхното осъществяване. Това е и най-ефективният метод в използването на политики, ориентирани към младежите. Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри в президентската институция представители на Националния юношески конгрес, оповестиха прессекретариата на президента.

Организацията съставлява най-голямата младежка платформа в България, която сплотява над 30 организации в цялата страна, а главната й задача е да отстоява ползите на младежите и да обезпечава ефикасен разговор с институциите, взимащи решения в региона на младежките политики.

Президентът акцентира, че решенията, които взимат институциите през днешния ден, въздействат върху бъдещето на младежите и за постигането на резистентност и последователност в работата им, част от тях следва да бъдат и младежките организации. Държавният глава уточни, че от началото на неговия мандат над 200 младежи са минали през стажантската стратегия на президентската институция и през днешния ден те работят в разнообразни сфери на обществената администрация, в бизнеса или неправителствения бранш.

„ Големият проблем е неналичието на дълготрайна вероятност по тематиката. Важните и стратегически тематики, измежду които е и бъдещето на младите ни хора, остават в неразбираемото бъдеще “, уточни Румен Радев и добави, че едвам 6% от бюджета на Министерството на младежта и спорта сега се насочват за реализацията на юношески политики. Президентът акцентира, че в изискванията на демографска рецесия страната ни следва да влага доста повече средства за развиването на младите ни хора. Политиката, ориентирана към тях, следва да се концентрира както върху придобиване на познания и умения, по този начин и за оправянето с редица отрицателни феномени като използването на опиати, затлъстяването, общественото отчуждаване и големите районни несъответствия в развиването на страната.

Представителите на Националния юношески конгрес приканиха президентската институция да продължи ангажираността си към експертния и публичен спор, отдаден на политиките за младежите, както и да продължи да слага на вниманието на обществото и държавните институции значимостта на тази тематика. От организацията благодариха за работата на служебния кабинет с министър председател Гълъб Донев във връзка с признатата Национална тактика за младежта с небосвод 2021-2030 година, която е главният стратегически инструмент за обмисляне и използване на държавната политика за младежта в идващите 10 години и показаха страдание за неналичието на задоволителна последователност в работата на институциите.

Формирането и реализирането на юношески политики не може и не би трябвало да е отговорност на една институция, държавно управление, парламент или политическа партия, а се нуждае от к онсенсус, последователност и дълготрайна визия, приканиха младежите.

Сред разискваните въпроси на срещата бяха още методите за поощряване и правно регламентиране на младежката претовареност, гражданската интензивност и доброволчеството. На срещата бе регистрирано и че Законът за поощряване на доброволчеството за 9-и път е бил признат на първо четене в Народното събрание, само че към момента липсва изясненост за неговото бъдеще.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР