Интензивната употреба на хидрохлоротиазид увеличава риска от различни видове рак

...
Интензивната употреба на хидрохлоротиазид увеличава риска от различни видове рак
Коментари Харесай

Нови изследвания подкрепят български данни за лекарства, носещи риск от рак

Интензивната приложимост на хидрохлоротиазид усилва риска от разнообразни типове рак – рак на кожата, меланома и карцином на кожата. С тази тематика се занимават две научни изявления от разнообразни научни колективи – един в Испания и един в Дания. Но датската обява в действителност не се занимава с резултата, а с това по какъв начин се трансформира отношението към лекарството след излизане на други научни изявления за нараснал риск от рак при продължителна приложимост на препарата.

И двете публикации в действителност поддържат научни материали, един от създателите на които е проф. доктор Георги Чернев, началник на кожната клиника в Министерство на вътрешните работи болница.
Хирургично лекуване на меланома - рекомендации, способи, цени: приказва проф. доктор Георги Чернев
Съвременното хирургично лекуване на меланома е поле, в което българският опит е един от най-иновативните. За това обаче мъчно може да с...
Прочети повече
Проучванията

Хидрохлоротиазид е диуретично лекарство, постоянно употребявано за лекуване на високо кръвно налягане и отичане заради струпване на течности. Други приложения включват лекуване на блудкав диабет и бъбречна тубулна ацидоза и за понижаване на риска от камъни в бъбреците при тези с високо равнище на калций в урината.

Съгласно испанската обява, са извършени две обособени изследвания, като са сравнявани данни за пациенти от разнообразни медицински бази данни в Испания. Заключението е, че постоянната приложимост с струпване на хидрохоротиазид като монотерапия води до повишен риск от кератиноцитен рак.

При датското изследване нещата са още по-интересни. Заради предходни изявления за нараснал риск от развиване на карцином на кожата, в този момент е обзет интервал от 4 години – от януари, 2016 година до септември, 2020 година, в който се следи понижение от 44% на потреблението на хидрохлоротиазид като лечебно средство в монотерапия що се отнася до високо кръвно налягане. Съответно се следи и по-ясно изразено понижение на използването на лекарството при по-млади пациенти и при пациенти с история на рак на кожата.

Коментар на проф. Чернев
Проф. Георги Чернев: ЕМА разрешава минимални дози карциногени в медикаменти за кръвно?!
Европейската организация по медикаментите (ЕМА) дефинира минимални количества нитрозамини, които може да са част от състава на медикаментите за...
Прочети повече
Хидрохлоротиазидът в упоменатите интернационалните изявления е обсъждан като рисков медикамент във връзка с развиването на кератиноцитни форми на рак. От много време това е обозначено и във всяка брошура на лекарства, които съдържат хидрохлоротиазид, само че и в тези, които съдържат хидрохлоротиазид в композиция със сартан.

" Възприема се като нещо обикновено... рак като непряк резултат. Официално ".

Има доста дребен риск да се разболеете от рак поради банкет на медикаменти за кръвно, споделя Европейската организация по медикаментите

Кератиноцитните форми на кожен рак са несъмнено по-малко рискови от меланоцитните ракови форми (като меланома например), за които нашият екип показа значими данни в предходното ви изявление по тематиката. Убедени сме, че в близко бъдеще и този непряк резултат ще бъде отразен в листовката за странични резултати на въпросните медикаменти.

Тези реакции/ резултати са към този момент каталогизирани като странични резултати в Springer Nature/ Reactions weekly. Има засилващо се мнение, че е единствено въпрос на софтуерно време, данните да бъдат отразени в листовките на медикаментите. Към момента очевидно позицията на контролните органи е изчаквателна.
Известно британско списание разгласява български данни за рак на кожата след банкет на лекарство за кръвно
Темата дали има риск от развиване на разнообразни типове рак на кожата (и не само) при банкет на избран клас медикаменти за лече...
Прочети повече
Българският принос се състои главно и най-вече в идентификацията на следната антихипертензивна композиция като евентуално рискова: хидрохлоротиазид и сартан в един препарат, както и сартаните като мономедикация. Считаме, че евентуалното замърсяване на сартаните с нитрозамини в допълнение би могло да способства за потенцирането както на меланоми, по този начин също и на базоклетъчни карциноми. Именно този мутагенен/ карциногенен резултат кумулира с резултата на хидрохлоротиазида и предизвиква повече и по-опасни ракови форми: меланом да вземем за пример. А и в тези си изказвания не се оказахме самотни.

Потенцира се на процедура едновременното развиване на кератиноцитен и меланоцитен рак на кожата, както и рак на кожата в композиция с други ракови форми. Показано и оповестено от нас неведнъж.

В момента под щемпел е и друго наше клинично наблюдаване, което за първи път разказва относително бързото развиване на кератоакантом след банкет на ирбесартан/ хидрохлоротиазид. Младият сътрудник Д-р Валери Малев преди няколко години откри сходни връзки в границите на клиничното всекидневие и тези данни бяха официализирани: ТУК!

Още: Ново изследване поддържа тезите на наш професор за риск от рак на кожата поради някои медикаменти

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР