Инсулиновата резистентност е здравословно състояние, при което организмът на човек

...
Инсулиновата резистентност е здравословно състояние, при което организмът на човек
Коментари Харесай

Полезни храни при инсулинова резистентност

Инсулиновата устойчивост е здравословно положение, при което организмът на човек отхвърля инсулина, който носи глюкоза на клетките в мазнините, черния дроб и мускулите. Следователно те не могат да употребяват глюкоза, с цел да получават сила.

При това положение организмът реагира защитно и употребява панкреаса, който има ролята да образува повече инсулин. Неприятното следствие от това здравословно положение е претоварването на панкреаса, което може до докара до неговите намалени функционалности.

Когато човек демонстрира инсулинова устойчивост, е от извънредно значение той да се придържа към здравословен метод на живот. В този смисъл, храненето е наложителен съставен елемент на сполучливото справяне с това положение. Ето кои са потребните храни при инсулинова устойчивост:

На първо място менюто би трябвало да съдържа плодове и зеленчуци. Най-препоръчително е да се употребяват зеленолистни зеленчуци, защото те са небогати на калории, само че и богати на скъпи хранителни субстанции. Пример са марулята, брюкселското зеле, копривата, спанакът, киселецът и други Освен това, е добре да се включат в хранителния режим горските плодове. Те доставят витамини и минерали. Такива могат да бъдат ягодите, боровинките, малините, къпините и др.

Източници на протеини. Менюто би трябвало да включва храни, богати на протеини. Това може да бъде риба, както и нетлъсто месо като пилешко, заешко и пуешко. Друг скъп източник на протеини са бобовите култури – леща, фасул, грах.

 протеиновите храни са потребни при инсулинова устойчивост

Нискомаслени млечни артикули. Консумирането на млечни артикули се включва в менюто при изискването да се следи за нискомасленост.

Фибри. Тяхното наличие е значим детайл от здравословното меню. Те извършват ролята на балансьор на кръвната захар.

Ядки. Те също могат да се включат в менюто, само че в умерени количества. Такива могат да бъдат бадемите, кашуто, макадамия и други Най-препоръчителна е потреблението на орехи, защото те са богати на 3-мастни киселини.

Яйца. Яйцата също се включват в хранителния режим при инсулинова устойчивост. Те са разрешени, в случай че не е проявена алергия към тях, и когато са от свободно отглеждани птици.

При инсулинова устойчивост би трябвало да се заобикалят:

- храните, богати на въглехидрати.

- продукти от зърнени храни;

- пълнозърнестни храни;

- продукти с хидрогенирани мазнини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР