Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

ИСА за юни: Експериментът, при който ПП-ДБ управлява джентълменски, може да катастрофира

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец юни 2023 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОД НА ПОСТКРИЗА И РАЗДЕЛЕНИЕ Пожарна охрана ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ

ПРЕЗИДЕНТЪТ - ДЕСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ БЕЗ ЗАДЕН ХОД

 

ПЛАВАЩИ МНОЗИНСТВА СКЪСЯВАТ ДОГОВОРЕНИЯ МАНДАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

 

ПРОКУРАТУРА И СЪДЕБНА ВЛАСТ – ТРУСОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, ИЛИ НАКЪДЕ СЛЕД ГЕШЕВ

 

ГЕРБ-СДС ДЪРЖАТ КЛЮЧА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА КАБИНЕТА

 

ПП-ДБ – КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВЛАСТ,
ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ПОДКРЕПА

 

МЕТЕЖЪТ НА „ ВАГНЕР “

Предлагаме ви обобщение от главните заключения и прогнози:

България навлезе в интервал на посткриза, чийто период е непредвидим към този миг.


Белег на посткризисния интервал е, че разделянето на елита е заразило/поразило цялото общество. В обществените медии се води форма на революция по всевъзможен мотив.


Мониторинг върху обществената среда сочи, че все по-често се използва думата „ фашизъм “.


Отговорност за посоката, в която (ще) се развива страната носят освен държавното управление и болшинството, само че и опозицията, цивилен организации, медии, всички институции.

 

Със съставянето на постоянното държавно управление политическата рецесия официално свърши, само че политическата война продължава с принадлежности на „ меката мощ “.

 

Рестарт на рецесията с параметрите от последните две години надали е допустима, най-малкото тъй като главните политически играчи са в възобновено амплоа, прибавиха нови моменти – положителни или неприятни, към своя имидж.

 

След промяната на Гешев градусът на политическото напрежение сред първите две политически сили, на които се крепи държавното управление, внезапно скочи.

 

Продължението на политическите борби беше предстоящо, изненадата бе в размаха, мащаба и настървението.

 

Основният проблем пред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е толкоз в неналичието на ясно написано съдружно съглашение, а в неналичието на доверие.
Устойчива формула може да бъде открита, само че с някакъв закрепен небосвод и тъкмо написани цели.

 

Проблемът още на старта бе, че се реализира нещо като съдружно държавно управление, нещо като сделки, нещо като общо държавно управление.

 

Така и двете сили си оставиха терен за независима игра и резултатите не закъсняха. Това стана по-бързо от предстоящото и кабинетът се изправи пред разпад към две седмици след неговото конструиране.

 

Плаващите болшинства в Народното събрание отключиха миникризата сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

 

Реакциите на избора на постоянното държавно управление покриха целия набор и измежду електоралните сегменти, и измежду наблюдаващите - отричане, отвращение, яд, отчаяние, рецензия, (временно) примирие.

 

Разказът, че по този начин се поставя завършек на експанзията на президента във всички равнища на властта, тушира ненапълно, само че не съумя да отстрани отрицателните реакции.


Компромисът, който и двете обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябваше да създадат, бе прекомерно огромен и фрапантно се размина с предизборната изразителност и на двете страни.

 

„ Продължаваме промяната “ бе основана и стана авторитетна политическа мощ с обещанието, че няма да се коалира с ГЕРБ.

 

От Политическа партия се очакваше да торпилират политическото бъдеще най-малко на Борисов, в случай че не на цялата партия. На този стадий действително се получава противоположното – подсигуряват го.

 

Миналото в връзките сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е като минно поле. Формулата за ръководство може да издържи или поради общ зложелател, или поради (личен и партиен) интерес, или заради напън извън.


С крайното си държание президентът стартира да губи престиж и това дава късмет на държавното управление.


Видимо се изостря конфликтът патриотизъм-глобализъм, консервативно и демократично, което е международен феномен, само че в страни с нестабилни институции, каквато и България, това е надалеч по-рисково.

 

България излъчва на открито сигнали, които стъписват/отблъскват/разколебават сътрудници и вложители. Изглежда по този начин, като че ли единствено Брюксел съумява да овладява обстановката до допустими мащаби.

 

Заговори се за бързо приемане на страната ни в Шенген.
Европейска комисия и Европейски Съюз ще крепят държавното управление в България, само че не могат да решат всички проблеми.


Външните ни сътрудници са наясно със обстановката у нас – с възхода на антисистемните партии, с проблемите с върховенството на правото, с неналичието на присъди за корупция по високите етажи на властта и други В същото време имат интерес от предвидимо държавно управление в изискванията на световна дестабилизация и ще оказват подпомагане на „ Денков-Габриел “.
Това може да изясни и слабия интерес в Страсбург към визитата на Иван Гешев.

 

От началото на май насам събитията към държавното обвиняване пишат глава в най-новата ни история.

 

За първи път откогато работи новата Конституция основен прокурор бе свален от поста си предварително, което демонстрира, че разказът за правосъдната власт почива на легенди, на зависимости, на полуистини и на опорни точки.

 

Подчертаваме, че независимостта на правосъдната власт значи едно: че прокурори и съдии са подвластни само и единствено от закона и че пред закона всички са равни.


След невижданата динамичност в последните месеци, която докара до отстраняването на Иван Гешев, стана ясно, че де юре прокуратурата е независима, а де факто се ръководи от политически ползи.

 

Проблемът с тайминга се очерта като значителен и за дейностите на Гешев, и на Висш съдебен съвет. Въпросите за какво той работи уверено в този момент и за какво Висш съдебен съвет го освободи в този момент ще не престават да участват в дебата.

 

Самият Висш съдебен съвет концентрира върху себе си основателните рецензии, че уронва престижа на правосъдната власт, защото едвам в този момент откри учредения за освобождението на Гешев. Изборът на Борислав Сарафов от прокурорската гилдия ги задълбочи.

 

Президентът се нарежда като деструктивна съпротива на държавното управление без да си остави заден ход. За всеки сериозен пълководец това е огромна неточност, изключително когато трендът на публичното доверие към този момент е надолу.


Радев загуби статута си на политик с преобладаващо утвърждение, който печели политическите борби по подразбиране.


През локалната власт може да бъде основано солидно скеле на бъдеща пропрезидентска групировка, която да излезе на националната сцена.

 

Парламентът проработи под високо напрежение, което се генерира от вътрешната страна.

 

Експериментът, при който втората политическа мощ – ПП-ДБ, ръководи по силата на „ джентълменско съглашение “ с първата – ГЕРБ-СДС, може да приключи с злополука.

 

На доктрина обединението ГЕРБ-СДС разполага с повече благоприятни условия за маневриране в границите на 49-то Народно заседание. Оставка на Денков ще върне мандата за сформиране на държавно управление към нея, само че ескалацията на напрежението по линията Изток-Запад изключва като вероятни съдружни сътрудници „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, дори и „ ИТН “.

 

Ако се наложи още веднъж да търси ПП-ДБ за съдействие/подкрепа/преговори, партията на Борисов ще занули постигнатото до момента.

 

Резултатите от локалните избори могат да изчистят политическата картина, като дадат действителна визия кой с какво въздействие ще разполага на районната карта и каква тежест има към този миг.

 

По-реалистична е прогнозата, че след локалните избори може да се стигне до предварителен парламентарен избор.


Ако на вота ГЕРБ-СДС, реализират отчетлива доминация, тогава и прогнозата на Борисов, че ротация няма да има, може да се осъществя.

 

Рискът от рухване на кабинета преди действително той да е проработил сплоти Политическа партия и Демократична България и втвърди електората им.

 

Христо Иванов и Кирил Петков приказват в един звук, посред им този път има синхрон и покриване в главните тези.

 

С издигането на Васил Терзиев за кандидат-кмет на София обединението се изправя пред сложна акция. Част от профила му се харесва на типичния гласоподавател на ПП-ДБ – млад, деен, проспериращ, милионер. Но по линия на родословието си, обвързвано с комунистическата партия и Държавна сигурност, той ще бъде нападнат грубо до самия избирателен ден. Изборът в София като че ли напълно се свежда до минало или бъдеще. Терзиев има късмет да стане столичен кмет, в случай че е победител на първия тур. При балотаж, най-вероятно, ще се изправи против претендента на ГЕРБ, който има повече капацитет за привличане на съдружници.

 

С последна изразителност „ Възраждане “ откри монопол в националистическия сегмент и очевидно се радикализира. Партията употребява два канала за връзка – през мейнстрийма и през обществените мрежи, където наскърбява, заплашва. Хората с демократични възгледи биват наричани „ психологично заболели “, „ фашисти “, „ повредени “, „ нездравословни за страната “, „ шизофренеци “, „ платени непознати сътрудници “, „ същества, които не са стигнали до човешко развиване “ и „ вонят на боязън “.

 

Всяко отвращение от тази антихуманна изразителност дава мотив на партията да се преживее като жертва. Безкритичното отношение към изявите на партията е всеобщо.

 

Силен акцент в динамичността към Движение за права и свободи през този месец е сериозната поръчка за интензивно присъединяване в конституционните промени.

 

Проектът на Движението към този момент има бекграунд – той бе показан още през февруари предходната година – първо в Брюксел, а по-късно и пред политическите сили в Народното събрание.

 

По тематиката за конституционни промени върви разговор с Движение за права и свободи – и поради експертизата, и поради нуждата да бъдат събрани нужния брой гласове. Движение за права и свободи към този момент е в нова позиция.


С избора на държавното управление „ Денков-Габриел “ Българска социалистическа партия получи шанса да бъде тотална съпротива и по двете основни линии в българската политика – статукво-промяна и Изток-Запад, и тя употребява този късмет оптимално.

 

Българска социалистическа партия изпадна в пояснителен режим поради информацията на ГЕРБ за договаряния с първия мандат и неочаквания отвод от присъединяване в тяхно държавно управление, само че неотложно мина в офанзива.

 

Партията се дистанцира от всички и от всичко, само че огромният въпрос дали и по кое време това ще й донесе политически бонус остава отворен. Българска социалистическа партия залага на правилата и това е вярно, само че се оказа без съдружници.

 

Приемането на решения и закони с плаващи болшинства в Народното събрание е златно време за партия като „ ИТН “, която се движи в пистата на тотална съпротива на кабинета.

 

Продължава да има голямо разминаване сред думите и делата на партийните й представители. На думи громят всички, на процедура гласоподават в Народно събрание с някои от тях.

 

Присъединяването на страната към еврозоната ще е обвързвано с нова и доста по-важна роля на ЕЦБ за българската стопанска система. Затова е значимо Българска народна банка, която ще взе участие към този момент директно във взимането на решенията в еврозоната, да бъде задоволително готова да отбрани националния и общоевропейския интерес – предизвикателство, с което единствено високо способен, предан и кооперативен директорски съвет може да се оправи.
И тук не можем да прехвърлим отговорността за избора на външни институции, както бе казусът със заместващ еврокомисар. Европейската комисия трябваше да избира сред две български номинации, което е израз на унизителна политическа отпадналост на страната.

 

Министърът на финансите обезоръжи съперниците си от двете страни – тези, които смятат, че бюджетът е разхитителен, както и тези, които смятат, че не е задоволително обществен. Предложеният план се придържа към бюджетен недостиг под 3% и опазване и даже увеличение на обществените придобивки. Всичко това, обаче, е прекомерно хубаво, с цел да се сбъдне.

 

Дали икономическият напредък ще успее да доближи 1.8%, както е заложено в бюджета? Ключът за осъществяването на бюджета е дали ще се сбъдне прогнозата за 165.4 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт.


Външната среда е неподходяща за българския стопански напредък. Германия влезе в техническа криза, а осем страни в Европейски Съюз осъществиха негативен стопански напредък спрямо последното тримесечие на 2022 година

 

Кризата в Русия трябваше да се случи. Беше неизбежно. Налице бяха доста признаци за ерес не изобщо в елита, а към този момент и в управническия му бранш.

 

Метежът сподели, че в ръководещия и военния хайлайф на Русия единството е надалеч от мечтаното по време на война. Може да се каже, че елитът като цяло оправда упованията на критикуващите го: тези, от които се очакваше, побягнаха.

 

Законът загуби тежест, откакто се оказа, че даже тежки закононарушения няма да се санкционират по съображения за политическа целенасоченост - сутринта ще бъдете разгласен за изменник, а вечерта ще бъдете простени и наказателното дело ще бъде прекъснато.

 

Рейтингът на съветския президент евентуално ще падне, само че това е управляема обстановка: има още шест месеца до началото на акцията, т.е. има време да се лимитират вредите.


Самият протест ще има дълготрайни последствия за цялата административно-политическа система и настройка на елита. Но главните промени ще стартират едвам след президентските избори.

 

Първият месец след изборите в Турция сподели, че Ердоган надали ще се отклони значително от досегашния курс на пълзящ шовинизъм и постепенна, следена ислямизация на турската страна и общество.  

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово, Албания)

Борислав Ангелов (Република Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ПОСТКРИЗА, ИЛИ МОЖЕ ЛИ ДА ИМА РЕСТАРТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
ИЗБОРЪТ НА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО – ЩЕ ИЗДЪРЖИ ЛИ МНОЗИНСТВОТО?
ПРОКУРАТУРА И СЪДЕБНА ВЛАСТ – ТРУСОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, ИЛИ НАКЪДЕ СЛЕД ГЕШЕВ
ПРЕЗИДЕНТЪТ - ДЕСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ БЕЗ ЗАДЕН ХОД
ПЛАВАЩИ МНОЗИНСТВА СКЪСЯВАТ ДОГОВОРЕНИЯ МАНДАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО
ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПОЛУЧИ И ДЕН ТОЛЕРАНС. ПРЕСТРЕЛКИ МЕЖДУ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ

II. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА  

ГЕРБ-СДС ДЪРЖАТ КЛЮЧА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА КАБИНЕТА
ПП-ДБ – КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВЛАСТ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ПОДКРЕПА
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ съдебна експертиза РАДИКАЛИЗИРА
Движение за права и свободи В Народоосвободителна въстаническа армия ПОЗИЦИЯ
Българска социалистическа партия – ТОТАЛНА ОПОЗИЦИЯ НА КАБИНЕТА
„ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ - САМО ШУМ В СИСТЕМАТА

IV. ИКОНОМИКА

Съединени американски щати ИЗЛЕЗЕ ОТ ФИСКАЛНАТА КРИЗА
HAPPY BIRTHDAY НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА: НАИСТИНА ЛИ Е HAPPY ЮБИЛЕЯТ?
РОТАЦИЯ В ПРАВИТЕЛСТВОТО И РАЗУМНА ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА
РЕАЛИСТИЧЕН ЛИ Е БЮДЖЕТЪТ С ДЕФИЦИТ ПОД 3%?
НЯМА НИЩО ГЕРОИЧНО В БЮДЖЕТ С ДЕФИЦИТ ОТ 3 НА СТО
Българска народна банка съдебна експертиза ВКЛЮЧИ В БИТКАТА С ИНФЛАЦИЯТА

V. ГЕОПОЛИТИКА

МЕТЕЖЪТ НА „ ВАГНЕР “
ТУРЦИЯ – ЕДИН МЕСЕЦ СЛЕД ИЗБОРИТЕ
СТРАТЕГИЧЕСКОТО ДВУСМИСЛИЕ НА ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА ИНДИЯ

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ИЗВЪНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В ГЪРЦИЯ
КОСОВО – НАПРЕЖЕНИЕТО НЕ СТИХВА
АЛБАНИЯ – ЕДИ РАМА съдебна експертиза ОПИТВА ДА ИГРАЕ ПОСРЕДНИЧЕСКА РОЛЯ МЕЖДУ КОСОВО И СЪРБИЯ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ПРЕГОВОРИ ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Пълният 91-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР