Институтът за изследване на щастието в Копенхаген, Дания, е направил

...
Институтът за изследване на щастието в Копенхаген, Дания, е направил
Коментари Харесай

Как да сме щастливи в пандемията - Дания с екшън план

Институтът за проучване на щастието в Копенхаген, Дания, е направил " екшън проект " с основни всекидневни действия, които да оказват помощ да повишим щастието си в пандемичната конюнктура, описа за Българска телеграфна агенция Онор Ханрек Уилкинсън от Института.

Планът е показан в границите на отчета от изследване, почнало през април, което цели да се схванат резултатите от пандемията от COVID-19 върху нашето благополучие и да се изследва по какъв начин можем да засилим благополучието си по време на световната пандемия.

Изследователите са открили, че с увеличението на случаите на ковид респондентите са се чувствали по-тревожни и отегчени и по-малко горди, щастливи и спокойни.

Младите хора, необвързаните и тези без работа са страдали най-вече от самотата, до момента в който тези със постоянна работа и връзки са били най-защитени, сочи още проучването. В същото време е открито, че съжителството не всеки път е предпазвало от самотност - неженени, живеещи с повече от трима души, са били по-самотни от тези, които живеят сами.

Медитацията, говоренето с близки и излизането на открито са били основни действия за понижаване на чувството за самотност. Степента, в която хората са се чувствали тревожни, е била повлияна от избора на медия за информация за пандемията.

Тези открития ни разрешиха да проучваме прочувственото влияние на световната пандемия и оттова да разработим рекомендации за отбрана на хората от отрицателните последствия отсега нататък, изяснява Онор Уилкинсън. Планът за деяние, с цел да се увеличи чувството на благополучие, включва шест съществени точки.

1. Прекарвайте повече време на открито - даже 15 минути дневно доста усилват удовлетворението от живота

2. Ангажирайте се с действия, свързани с изкуства, занаяти или планове " направи си самичък " - доста от тях не изискват физически контакт с другите

3. Посрещайте провокациите намерено, с приемане и любознание.

4. Подайте ръка за помощ на приятелите и фамилията си - улеснението на живота на другите позитивно въздейства върху персоналното ни благоденствие

5. Поддържайте връзка с околните си - даже виртуалните контакти усъвършенстват благополучието.

6. Важно е да сме във форма, тъй като упражненията оказват помощ за физическото и психическото здраве.

Очевидно има доста разнообразни неща, които хората могат да създадат за по-голямо благополучие, и е мъчно те да се подредят в ранглиста, дава отговор Онор Уилкинсън на въпрос има ли формула на щастието, само че отбелязва, че най-важните мотори на щастието са обществените връзки, икономическото богатство, физическото и психическото здраве, свободата, доверието и добротата. Затова доста ефикасна да вземем за пример би могла да бъде разходка с добър другар или член на фамилията.

Едно от забавните изводи от изследванията на института до момента, съгласно Онор Уилкинсън, е, че всички си приличаме, когато става въпрос за благополучие, и надценяваме разликите си. Сред новите проучвания на института, е създаването на нова метрика - WALY взаимно с Leaps by Bayer, която може да се употребява за емпирична оценка на детерминантите на положителния живот посредством обезпечаване на повсеместен, общ индикатор на влияние в икономическата, обществената и екологичната сфера.

Нашата задача е да осведомяваме вземащите решения за аргументите и резултатите на човешкото благополучие, да създадем субективното благоденствие част от дебата за обществената политика и да подобрим цялостното качество на живот на жителите по целия свят, изяснява Уилкинсън.

Тя споделя и за известния Музей на щастието, основан от Института за проучване на щастието. Създателите му го дефинират като " дребен музей за огромните неща в живота ". В Музея на щастието ще разберете за какво Дания постоянно се назовава най-щастливата страна на земята, какво общо има " хюга " с нея и по какъв начин можете да измерите нещо толкоз субективно като щастието. / " хюга " е дума, която няма дословен превод и е обвързвана с концепцията за уюта и удоволствието от дребните неща в живота/.

" Изглежда, че всички търсим благополучие - само че може би търсим на неверните места. Станахме по-богати като общества, само че постоянно не успявахме да станем по-щастливи. Надеждата ни е, че гостите на музея ще си тръгнат малко по-мъдри, малко по-щастливи и малко по-мотивирани да създадат света по-добро място ", показва Онор Уилкинсън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР