Инженерингът, който съчетава 3 в 1 - проектиране, строително-монтажни работи

...
Инженерингът, който съчетава 3 в 1 - проектиране, строително-монтажни работи
Коментари Харесай

Инженерингът - порочна практика или успешен модел

Инженерингът, който съчетава 3 в 1 - планиране, строително-монтажни работи и авторски контрол - се трансформира във все по-дискутирана тематика дали тази процедура, позволена по Закона за публичните поръчки, е порочна, или е сполучлив модел. Критиците на тази форма за осъществяване на планове даже смятат, че въпросът с инженеринга би трябвало да се анулира с бъдещите ремонти в Закон за обществените поръчки, тъй като отваря врата към корупционни практики.  

Десетки са поръчките в Пловдив, които години подред се извършват на иженеринг. Сред тях са реконструкцията на ул. " Даме Груев ", строителството на ДГ " Каменица " и " Зорница ", модернизацията на Пречиствателната станция на стойност 70 млн. лв. с Данък добавена стойност, осъществена по Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 ".

Тодор Тодоров, който  има задоволително дълга процедура с публичните поръчки в Община Пловдив, е на мнение, че възбраната на инженеринга би било неуместно решение. 

" За огромните инфраструктурни планове инженерингът е по-ефективен метод. Ще дам образец с Пречиствателната станция, за която поръчката беше предоставена на инженеринг и се извърши сполучливо. За разлика от този план, при ремонта на четирите булеварда с 30-милионния заем вместо инженеринг бяха прилагани разпоредбите на ФИДИК, които са доста по-пластични, в сравнение с са по Закон за обществените поръчки. По ФИДИК (Международна федерация на инженерите консултанти с централа в Женева) водещо е завършването на обекта, при което се дават огромни пълномощия на Строителния контрол. Той има право да издава нареждания за смяна по време на строителството и действително да поправи пропуски в плана и да ги остойности по настоящи цени. Индексацията, приета  неотдавна у нас с държавна методика, от доста години е разрешена при използването на разпоредбите на ФИДИК в Европейски Съюз.  Промяната на Закон за обществените поръчки би била от изгода, в случай че се даде право на възложителите да извършват по ФИДИК  огромните инфраструктурни обекти за над 10 млн. лв. ", разяснява Тодоров. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР