Инж.Георгиев, какво мислите за плана за възстановяване и развитие, който

...
Инж.Георгиев, какво мислите за плана за възстановяване и развитие, който
Коментари Харесай

Българските топлофикации инвестират в заместване на въглищата с природен газ, биомаса и биогаз

Инж.Георгиев, какво мислите за проекта за възобновяване и развиване, който Европейската комисия утвърди? Считате ли, че заложените цели за промяна на енергетиката са реалистични?

            От позиция на развиването на енергетиката смятам, че проектът залага главните цели, само че откакто е утвърден към този момент е значимо да навлезем в конкретика и да се реши какво финансиране ще бъде отделено за позеленяването на всяко енергийно сдружение. Важно е да се избере точно в какви горива и уреди да се влага.

             Смятате ли, че българските топлофикации на въглища към този момент имат проект в тази връзка?

            Много от тях да. Няколко български топлофикации, в това число и газови, вложиха в произвеждане на сила от биомаса, с която заместват част от главното гориво и по този начин вършат активността си по-екологична. Топлофикация Бургас и Топлофикация Плевен вложиха в спомагателни мощности за произвеждане на сила от природен газ, който и сега е главното им гориво, с цел да усилят производството си. Топлофикациите в Перник и Русе оповестиха, че влагат в произвеждане на сила от природен газ и възнамеряват скоро да преустановят потреблението на въглища отвън отоплителния сезон, което е голяма стъпка. Тези дни и двете сдружения входираха капиталови планове за строителство на съоръжения за произвеждане на биогаз. Строителството на сходни уреди е залегнало в Плана за възстановявяне.

             Какво съставлява този биогаз?

            Той се създава от артикули от биологичен генезис от селското и горското стопанство. Доколкото знам сдруженията са се насочили към произвеждане на биогаз от царевични стебла и най-обикновена плява. Това е един 100% екологичен метод за произвеждане на сила без нездравословни излъчвания.

             Няма по какъв начин да не засегнем и тематиката с доставките на природен газ. Какви съгласно Вас са разновидностите за заменяне на доставките от Русия?

            Вариантите са доста, вземането на извънредно решение е въпрос на договаряния. Алтернативи за България са увеличение на доставките от Азербайджан, потребление на терминала в Ревитуса в Гърция, както и доставки през Турция. В ход са и доста планове, които ще благоприятстват нови доставки, конекторът в Александруполис ще е подготвен до месеци, строи се и газопроводна връзка Гърция – Северна Македоня. Говори се за нови терминали в Коринт и Дедеагач през Египет. Турция продължава изследванията за природен газ в Черно море. Наскоро ми попадна информация в медиите, съгласно която Министърът на енергетиката договаря за реализиране на суапови покупко-продажби с Хърватия, знаете, че там бе основан огромен терминал за полутечен газ.

            Положителното е, че към този момент стартира да действа и Платформата за общо закупуване на природен газ, полутечен газ и водород от страните членки на Европейски Съюз.

             Каква е задачата на тази платформа?

Целта на основаването и е да обезпечи енергийни доставки за всички страни на търпими цени в подтекста на геополитическата обстановка и в опит за понижаване на зависимостта от съветски газ. Платформата ще се ръководи от Европейска комисия по веригата на поръчки и доставки, пазарни механизми, инфраструктура и сигурност.

             Считате ли, че енергийната рецесия в международен мащаб ще наложи анулация на решението за промяна на производството на ток от въглища към природен газ?

            Едва ли анулация, само че отсрочване, да. Германците, които са извънредно прецизни в осъществяването на политиката за унищожаване на въглищата, оповестиха, че ще възобновят работата краткотрайно на някои към този момент затворени предприятия. Една година откакто държавното управление в Атина затвори емблематичната електроцентрала на лигнитни въглища в гр. Козани, нейната активност се възвръща за период от 6 години.

            От какво ще зависи бъдещето на енергетиката в България през идващите години?

            Икономическият разцвет на българското общество в идващите години ще е в директна взаимозависимост от готовността ни да действаме бързо и уверено в посока на зелена промяна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР