Инж.Георгиев, как поскъпването на газа с 58% ще повлияе на

...
Инж.Георгиев, как поскъпването на газа с 58% ще повлияе на
Коментари Харесай

Парното и топлата вода трябва да са на социално поносима цена

Инж.Георгиев, по какъв начин повишаването на газа с 58% ще повлияе на ползвателите на централно отопление и върху самите сдруженията?

            До 31 март повишаването няма да окаже въздействие върху топлофикациите, тъй като работи мораториумът и има обезщетения за цената на газа, проблемите ще настъпят през април.

            За страдание повишаването на природния газ ще докара до още по-голяма задлъжнялост за сдруженията, за които той е главно гориво.

             Отоплителният сезон е към края си, това няма ли ненапълно да избегне ескалиране?

            Едва ли. Преходният интервал, през който се стопира отоплението, няма да избави ситуацията. Цената на силата за горещо водоснабдяване е избрана през юли предходната година. В последните 9 месеца тези цени нямат нищо общо с действителните. Производствената активност става все по-скъпа, а цените са същите. Същото е и когато приказваме за повишаването на главните хранителни артикули. В последната година цените на олио, самун, зеленчуци са доста нараснали, само че приходите на множеството българи не са променени. Същото е и при топлофикациите, приходите са идентични, само че разноските са доста по-големи.

            Какво е решението за топлофикациите?

            Топлофикациите не желаят да натоварват потребителите с непостижими сметки. Винаги дублирам, че парното и топлата вода би трябвало да са на обществено търпима цена. За задачата решението е да се продължат обезщетенията.

            Как смятате, че се е получило точно 58% нарастване?

            Увеличението е според контракта с Газпром. Не ми е ясно по какъв метод е включена във формулата войната в Украйна.

            Понеже споменахте войната в Украйна, дано сменим посоката на диалога. Вследствие на протичащото се сред Русия и Украйна Европейски Съюз разгласи проекти за последователно понижаване на зависимостта от съветски природен газ. Смятате ли, че това е задоволителна причина топлофикациите на въглища, които работят по планове за прекосяване към природен газ, да ги преустановят?

            Не, несъмнено. Диверсификацията на доставките на природен газ не е нещо, което ще се случи за месец или 2. От Европейски Съюз оповестиха, че възнамеряват към 2027 година изцяло да бъдат спрени доставките от Русия. Това значи, че за няколко години би трябвало да се построи спомагателна инфраструктура и да се подпишат контракти с други снабдители. Конкретна инфраструктура, която касае българите, е терминалът в Александруполис. Възможности за доставки на природен газ има от азиатски страни, обмисля се и по-пълно потребление на локални източници на природен газ. Доколкото съм осведомен в Холандия има огромно находище с капацитет.

             Преди дни бе оповестено, че представители на изпълнителната власт обмислят затварянето на Брикел и Топлоелектрическа централа Бобов Дол. Какво мислите по въпроса като част от сектора?

            В сегашната обстановка желанието е неуместно. На първо място, не виждам за правилно страната да затваря частни сдружения. Вследствие напъните за понижаване на доставките на природен газ доста страни като Германия, Румъния, Полша и други оповестиха, че възнамеряват отваряне на към този момент затворени мощности на въглища. Не разбирам каква е повода в подобен миг и то без задоволително други възможности, да се затварят работещи мощности, които подсигуряват енергийната сигурност.

            Аз бих попитал хората, които имат такива проекти, нещо друго. Взети дружно Топлоелектрическа централа Бобов Дол и Брикел са съвсем колкото един реактор на АЕЦ Козлодуй. Това са над 800 мегавата. Дали можем да го спрем без цената на тока да се увеличи в допълнение?

А с какво  ще работят да вземем за пример топлофикациите, които получават обогатено гориво от Брикел? Откъде да го вземат? От въздуха ли? Както светът е обвързван, по този начин е обвързвана и българската енергийна система. Махнеш ли една плочка, може да падне цялото домино.

            Какви други възможности са нужни?

            Необходими са мощности, които обезпечават несъмнено и леснопрогнозируемо произвеждане т.е. базови мощности. Според мен не трябва да се пипат въглищните централи, до момента в който не се изградят заместващи. Спешно нов блок на АЕЦ не може да се построи. И през днешния ден да стартира строителството ще са нужни най-малко 10-15 години и то в най-оптимистичния вид.

            Да, само че се приказва, че Брикел е една от най-замърсяващите централи в Европа?

            Това са нелепости. Сред първите 10 най-замърсяващи централи в Европа няма нито една българска. Европейски първенец е Топлоелектрическа централа Битоля в Северна Македония. Комплексът Тесла в Сърбия е 6 пъти по-голям от Топлоелектрическа централа Бобов Дол и той пуши много. И двата ТЕЦ-а не са надалеч от границата на България, както и  от София, само че за тях не се задават въпроси.

            Истината е, че като член на Европейски Съюз сме задължени да поддържаме доста по-ниски стойности на екологичните индикатори спрямо Македония, Сърбия и Турция, само че има и още една истина и тя е справедлива. Пак ще  я повторя. В момента не трябва да се затварят никакви мощности на въглища. Никакви. Независимо дали са държавни или частни.Тук влизат и държавните „ Марици ”,  АЕС ГЪЛЪБОВО, КОНТУР ГЛОБАЛ, Топлоелектрическа централа БОБОВ ДОЛ, БРИКЕЛ,ТЕЦ МАРИЦА 3.  Всички те би трябвало да работят. Светът след 24 февруари, към този момент не е същият. Аз съм енергетик с огромен стаж, моля изпълнителната власт да прояви разсъдък и отговорност. Не е време за опити.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР