Инициирането на един от най-дълго подготвяните и осмисляни проекти на

...
Инициирането на един от най-дълго подготвяните и осмисляни проекти на
Коментари Харесай

Ние сме музиканти започва на 5 март

Инициирането на един от най-дълго подготвяните и осмисляни планове на Държавната опера в Стара Загора " Ние сме музиканти " е предизвикано от обстоятелството, че класическата музика може да повлияе позитивно на младежи с разстройства от аутистичния набор, недостиг на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни или емоционално-поведенчески компликации. Реализирането на плана ще даде опция за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми. В две следващи години планът бе разпространяван и високо оценен като финалист в европейската конкуренция на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет " FEDORA " - най-престижната европейска платформа, подкрепяща нововъведения в оперното и балетното изкуство, за което ДУМА писа. През 2021 година в специфична страница за състезанието на " FEDORA " Старозагорската опера съумя да събере дарения в размер на 8427 евро. Концепцията на " Ние сме музиканти " е ориентирана към основаването на първия в България интерактивен сензорен театър за деца и младежи със специфични просветителни потребности, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на ДО - Стара Загора.

Заниманията ще се организират от терапевта Русалина Мочукова, която употребява в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и метода Орф-Щулверк, съчетаващ темп, диалект, музика и придвижване, свирене на орф принадлежности с забавни игри.

Първият стадий от плана " Ние сме музиканти ", който ще бъде ориентиран към три групи деца, стартира на 5 март. Арт-терапевтично ателие за деца от 4 до 14 години със специфични потребности; Ателие за деца с артикулационни и езикови затруднения; Ателие за креативност и прочувствена просветеност - по преценка на терапевта, участниците в него ще имат опция да се изявят в зрелище на операта, както и да са измежду публиката на първия български сензорен театър, подобаващ за хора с разнообразни благоприятни условия. Повече информация - в уеб страницата на операта. Регистрацията се прави на имейл адрес [email protected].
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР